nieuws

Politie-app moet etnisch profileren in beeld brengen

Politie-app
Politie-app
Klachten over etnisch profileren van bekende Nederlanders, onder wie Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer, kunnen binnenkort via politie-app worden gemeld. Mensen kunnen op de app kritiek kwijt als ze vinden dat agenten hen er onterecht uitpikken voor een verkeerscontrole.
De politie hoopt met de app in beeld te krijgen hoe vaak mensen zich etnisch geprofileerd voelen en of ze gelijk hebben. Over de politiecontroles is recent veel te doen geweest. Mensen met een niet-Nederlandse achtergrond zeggen dat agenten hen vaker controleren dan autochtone Nederlanders.
Onder meer rapper Typhoon en Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer trokken aan de bel. Typhoon kreeg openlijk excusus van de politie. Ook liet de politieleiding weten dat het niet hoort dat mensen louter op basis van hun uiterlijk langs de kant worden gezet.
De politie-app bestaat al langer. Mensen kunnen er snel mee contact maken met de politie, politienieuws volgen en de wijkagent bereiken. Nu is het dus ook mogelijk om een klacht in te dienen over een controle.