nieuws

Vadertje-moedertje spelen dankzij vriendjesbank

Een blauwe metalen bank, met in de rugleuning de vrolijk bewerkte letters 'vriendjesbank'. Meer is het niet. Maar het idee erachter blijkt heel goed te werken. Er zijn al heel veel nieuwe vriendschappen gesloten op het schoolplein bij OBS de Meerwaarde in Strijen.
De bank staat er pas een maand en blijkt een groot succes. "Toen ik erop ging zitten, kwamen Quincy en Lotus erbij," zegt Romana. "En toen gingen we de bal overgooien naar elkaar. Ik vind het niet moeilijk om vriendjes te vragen, maar de bank helpt wel."
De Meerwaarde in Strijen is de eerste basisschool in Nederland met een vriendjesbank. In het buitenland zijn dit soort bankjes wel al bekend, ze heten dan een "buddy bench". Als een kind geen vriendje of vriendinnetje heeft kunnen ze op de vriendjesbank gaan zitten. Anderen zien dan dat je graag wilt spelen.
Mika (4) vindt dat de bank lekker zit. En hij is er ook heel blij mee. "Lynn vroeg of ik vriendjes wilde worden en toen zijn we vadertje en moedertje gaan spelen. Ik wilde toen de broer zijn."
De vriendjesbank is niet bedoeld om verkering te vragen en zoentjes te geven, zegt juf Marianne de Man. "Maar je mag er wel gewoon op zitten en kijken hoe andere spelen."
De kinderen vinden eigenlijk dat op elk schoolplein een vriendjesbank zou moeten staan. Vanuit andere scholen is ook al belangstelling getoond.