DERKSEN

Johan Derksen na schokkende bekentenis weg bij Rijnmond, Omroep West en NH Media

Johan Derksen (archieffoto)
Johan Derksen (archieffoto) © Rijnmond
Rijnmond stopt met onmiddellijke ingang met het radioprogramma ‘Muziek Voor Volwassenen’. Reden is de schokkende bekentenis die presentator Johan Derksen deze week deed in het SBS6-programma 'Vandaag Inside'. Ook Omroep West en NH Media zetten een streep door de populaire muziekshow.
Derksen verklaarde dinsdag live op nationale tv dat hij in het verleden een bewusteloze vrouw heeft misbruikt door haar te penetreren met een kaars. De voormalig hoofdredacteur van Voetbal International biechtte het verhaal op naar aanleiding van het tijdelijk opstappen van Johnny de Mol als presentator van de talkshow HLF8, omdat hij wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Derksen zei niet trots te zijn op wat hij in het verleden met de vrouw had gedaan maar voegde er aan toe ‘dat dat soort dingen toen gebeurde.’

Geen excuses

De leiding van Rijnmond nam geschokt kennis van het verhaal van Derksen, maar wilde geen overhaaste beslissingen nemen. Er werd voor gekozen de 'Vandaag Inside' -uitzending van woensdag af te wachten. In die uitzending nuanceerde Derksen zijn verhaal maar weigerde hij excuses aan te bieden. Hij deed de zaak af met het gegeven dat het min of meer bij de tijd van toen hoorde. Die excuses komen er nu, donderdagavond, in 'Vandaag Inside' wel. De directeur en hoofdredacteur a.i. van Rijnmond hebben donderdagmiddag een uitgebreid gesprek gevoerd met Derksen. Daarin is aangegeven dat hij zich met zijn bekentenis weliswaar kwetsbaar heeft opgesteld, maar dat de lacherige toon en reacties aan de talkshowtafel daarna totaal ongepast en grensoverschrijdend waren. Het besluit om te stoppen is mede genomen, omdat er op dit punt een patroon van bagatellisering waarneembaar is.

'Grens gepasseerd'

In een reactie laat hoofdredacteur a.i. Ruud van Os weten: "Het schokkende verhaal van Derksen op dinsdag en het totale gebrek aan empathie een dag later hebben mij tot dit besluit gedwongen. Derksen is een grens overgegaan en heeft daarmee slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot in het diepst van hun ziel gekwetst. Bij Rijnmond is integriteit één van de kernwaarden waarmee we werken. Dat geldt voor alle werknemers, vast en freelance, dus ook voor Johan Derksen. ‘Muziek Voor Volwassenen’ is al twintig jaar een goed en goedbeluisterd radioprogramma op onze zender. Dat wil echter niet zeggen dat het gezicht van die show zich alles kan permitteren. Ik realiseer me dat ik met het stopzetten van ‘Muziek Voor Volwassenen’ veel luisteraars teleurstel. In het gesprek dat directeur Bert Klaver en ik donderdagmiddag met Johan hebben gevoerd begreep hij onze argumenten en respecteerde hij ons besluit. Wij zijn Johan Derksen erg dankbaar voor twintig jaar heerlijke muziek op Radio Rijnmond."
Ter vervanging van ‘Muziek Voor Volwassenen’ zendt Radio Rijnmond op zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en zondag van 12:00 uur tot 13:00 uur voorlopig non-stop muziek uit.