nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Hans den Oudendammer

Hij was onderwijzer, schooldirecteur, raadslid, wethouder en is nu directeur van Rotterdam Topsport. Maar als kind had Hans den Oudendammer (Rotterdam, 1954) heel andere ambities. Priester wilde hij worden.
Hij komt uit een oer-katholiek gezin. En bovendien: als religieus roerganger sta je in het middelpunt van de belangstelling. "Dat", zegt hij, "heb ik mijn hele leven eigenlijk wel prettig gevonden."
Hij is twaalf als hij naar de paters op seminarie Beresteyn in Voorschoten vertrekt. Een internaat, dat tientallen jaren later in verband zou worden gebracht met seksueel misbruik. "Maar dat had zich voor mijn tijd afgespeeld", zegt Den Oudendammer. "Ik heb daar gelukkig nooit mee te maken gehad."
Zijn vader - die bijna priester was geworden - is al overleden als hij naar Beresteyn verhuist. Een val van een trap is hem fataal geworden. Als 10-jarig jongetje ziet hij hem roerloos liggen. "Hij had zijn nek gebroken en was op slag dood."
Zijn moeder is in die periode al ernstig ziek. Ze heeft reuma en krijgt daar later borstkanker bij. Den Oudendammer is 13 jaar als ook zij sterft.
Hij houdt het nog even vol op het strenge seminarie, maar tegen heimwee en verdriet valt niet op te boksen. "Ik heb me daar heel eenzaam gevoeld."
Thuis houden zijn zus en zijn drie oudere broers het gezin ook zonder ouders draaiende. Het jongetje dat priester wilde worden, voegt zich weer bij zijn dierbaren en slaat een andere weg in. Hij wordt onderwijzer en later directeur op een Montessorischool.
Luister (via de blauwe icoontjes hierboven) naar de audioverhalen van Hans den Oudendammer