nieuws

Vergeten Verhalen: havenzicht van Droppert

"Het is typisch een schilderij van de wederopbouw", zegt Jeroen ter Brugge over Havengezicht uit 1960 van de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert. "De periode waarin kunstenaars op een andere manier gaan schilderen dan de traditionele Rotterdamse havengezichten".
Het is een abstract werk, een gezicht aan de kade waar een vrachtschip gelost of geladen wordt, een sleper op de voorgrond. "Opvallende kleuren geven het een soort dynamiek", aldus Ter Brugge van het
in Rotterdam. Het schilderij is in het museum te zien.
Schetsboek
In de tijd dat Droppert (1930) aan de Kunstacademie studeert, fietst hij van Vlaardingen naar Rotterdam en altijd heeft hij zijn schetsboek bij zich. Later werkt hij de schetsen uit. Het olieverfschilderij Havengezicht is uit die periode en in 1960 geschilderd.
Het tafereel op het schilderij laat de Rotterdamse haven zien voordat de containers hun intrede doen. Alles goederen zijn bulk of stukgoed en daar hoort een type schepen bij met veel kranen. Ter Brugge: "Daarmee is dit schilderij een teken van z'n tijd".
Geuzenmonument
Kunstenaar Leen Droppert is de maker van bekende werken in onze regio. In zijn woonplaats staat het Geuzenmonument, onthuld door toenmalig koningin Beatrix in 1983. Het herinnert aan de Vlaardingse verzetsgroep De Geuzen.
Op de Rotterdamse Schiedamsedijk staat voor het gebouw van de GGD het kunstwerk Groeinormen, beter bekend als de Druppels van Droppert. Ook in Maassluis, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Hooglviet is werk van Leen Droppert te vinden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl