nieuws

Vraag naar vliegtickets stijgt minder sterk

Vliegtuig (Bron
Vliegtuig (Bron © Morguefile
Het stuwende effect van dalende ticketprijzen op de vraag naar vliegreizen lijkt langzaam uitgewerkt te raken. Dat schrijft luchtvaartorganisatie IATA in een toelichting op woensdag gepubliceerde vervoersstatistieken. Daaruit blijkt dat de vraag in oktober toenam, maar minder sterk dan in de voorgaande maand.
Wereldwijd nam het aantal door passagiers gevlogen kilometers in oktober met 5,8 procent toe. In september kwam de groei nog uit op 7,1 procent. De stijging was ook niet groot genoeg om alle extra stoelen te vullen die luchtvaartmaatschappijen beschikbaar hadden. Gemiddeld zaten vliegtuigen voor iets meer dan 80 procent vol.
De relatief lage olieprijs stelt luchtvaartmaatschappijen in staat hun tickets betrekkelijk goedkoop aan te bieden. Mede daardoor stapten de afgelopen tijd flink meer mensen in het vliegtuig. Dat effect neemt evenwel af, aldus IATA-topman Alexandre de Juniac.
De brancheorganisatie vraagt zich ook af hoelang de luchtvaartbranche nog kan profiteren van de relatief goedkope brandstof. Oliekartel OPEC sloot vorige week een deal om de productie te beperken. Sindsdien zijn de olieprijzen weer wat opgelopen. Van het niveau van medio 2014 blijven ze echter nog ver verwijderd.
Aan de andere kant stelt IATA vast dat de angst voor terrorisme bij passagiers wat afneemt. Vooral Europese luchtvaartmaatschappijen hadden daar de laatste maanden flink last van. Zij zagen de vraag naar tickets in oktober met 5,3 procent toenemen
Aziatische luchtvaartmaatschappijen lieten de sterkste groei zien (9,2 procent). Branchegenoten in Noord-Amerika (plus 2,1 procent) hadden het een stuk moeilijker.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl