nieuws

PostNL keldert na afwijzen bod Bpost

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw in het groen gesloten, geholpen door positieve berichten rond de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena. In Amsterdam werd PostNL hard afgestraft voor het afwijzen van het finale overnamebod van het Belgische Bpost.
PostNL leverde in de MidKap 13,5 procent in. Een overname door Bpost leidt volgens het postbedrijf niet tot een succesvolle combinatie. Het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan, is unaniem genomen door bestuur en commissarissen. Bpost boekte in Brussel een winst van 0,9 procent.
De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 462,11 punten, waarmee de hoofdgraadmeter bijna het hoogste punt van dit jaar bereikte. De MidKap klom 0,2 procent tot 658,05 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2 procent. De beurs in Milaan ging 2,1 procent vooruit.
Grootste verliezer bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 2,5 procent. Unilever verloor 1,3 procent na een adviesverlaging van JPMorgan. Staalconcern ArcelorMittal was met een koerswinst van 5 procent de sterkste stijger in de AEX.
Verder waren banken en verzekeraars in trek op het Damrak. Aegon won in de hoofdindex 4,9 procent en ABN AMRO klom 1,2 procent. Bij de middelgrote fondsen stond verzekeraar ASR bij de grootste winnaars met een plus van 4,4 procent.
Op de beurs in Milaan kreeg Monte dei Paschi er bijna 11 procent bij, na een bericht dat de Italiaanse overheid een belang van 2 miljard euro zou willen nemen in de bank. Credit Suisse stond in Zürich in de schijnwerpers, met een plus van ruim 7 procent. De Zwitserse bank kondigde aan verder in de kosten te snijden dan tot dusver het plan was.
De euro werd verhandeld voor 1,0757 dollar, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent naar 50,18 dollar. Brent zakte 1,1 procent op 53,37 dollar per vat.