ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Corendon en TUI wijken uit naar Rotterdam The Hague Airport vanwege drukte Schiphol

Reizigers staan in de rij bij Rotterdam The Hague Airport
Reizigers staan in de rij bij Rotterdam The Hague Airport © Floortje van Gameren
Reisorganisaties Corendon en TUI verplaatsen vakantievluchten die zaterdag en zondag op de planning staan van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport. Passagiers worden nu geïnformeerd. Ook laat de Rotterdamse luchthaven weten veel te zijn benaderd door andere vliegmaatschappijen.
Donderdag riep Schiphol luchtvaartmaatschappijen op om vluchten te schrappen vanwege verwachte drukte. Corendon zegt dat dat zou betekenen dat veel vakanties niet door kunnen gaan. Het gaat om honderden mensen. Om dat te voorkomen wijkt de vliegmaatschappij uit naar Rotterdam.
Het gaat om vluchten naar Bodrum en Antalya. Volgens een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport is er sprake van een personeelskrapte op de luchthaven. Toch kunnen ze deze extra passagiers aan. "Ook zijn er tijdslots over van vluchten die in de winter niet zijn doorgegaan. Dat betekent dat we deze vluchten nu kunnen uitvoeren."
Ook TUI verplaatst twee vluchten vanuit Amsterdam naar Rotterdam en er wordt niet uitgesloten dat er in de komende dagen meer bijkomen. Over de afhandeling van bagage hoeven passagiers zich geen zorgen te maken. Wel kan het wat drukker zijn op het vliegveld, waardoor de rijen wat langer kunnen zijn.
Terugkerende vakantiegangers die nu op Rotterdam The Hague Airport landen worden met bussen naar Schiphol gebracht als daar hun auto staat. Op dit moment overlegt Schiphol met vliegmaatschappijen om te kijken 'hoe de druk op de luchthaven verminderd kan worden'.

Verzoek Schiphol

Gisteren werd bekend dat niet alle maatschappijen willen voldoen aan het verzoek van Schiphol om vluchten te annuleren. KLM verwachtte gisteravond al dat er voor vandaag vluchten zouden worden geannuleerd. Op Schiphol zijn vanochtend zeker zestig KLM-vluchten geschrapt.
Onder meer Transavia gaat niet akkoord met het verzoek van Schiphol. "We hebben de laatste tijd al vluchten geannuleerd en onze planning aangepast. Wat er nu op de planning staat, gaan we vliegen." Ook reisorganisatie TUI is niet van plan om vluchten te annuleren.

'Al twee jaar ellende gehad'

De vereniging van reisondernemingen ANVR is niet te spreken over het verzoek van Schiphol. De ANVR zegt dat reisorganisaties dan ook niet van plan zijn om vluchten te schrappen. ANVR-directeur Frank Oostdam zei in het NOS Radio 1 Journaal dat vliegmaatschappijen de afgelopen twee jaar al een 'bak ellende' over zich heen hebben gehad, omdat ze vanwege corona niet konden vliegen. "En nu kunnen we reizen, maar kunnen we niet bij de vliegtuigen komen. Dat levert frustratie op."
Oostdam noemt het zuur voor de vakantiegangers die lang in de rij moeten staan en misschien niet op reis kunnen. Volgens een woordvoerder van Schiphol is de luchthaven vrijdagochtend goed opgestart. Wel is te merken dat het drukker is vanwege de meivakantie. Passagiers moeten daarom ook vrijdag rekening houden met lange rijen.