nieuws

Ouderen noodgedwongen weg uit zorgcentrum Schiedam

Tientallen bewoners van het Schiedamse zorgcentrum François HaverSchmidt moeten noodgedwongen verhuizen. Het gebouw sluit op 1 januari 2018 de deuren. Familieleden van bewoners maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de ouderen.
De eigenaar van het centrum aan de Willem de Zwijgerlaan, Argos Zorggroep, plaatst de 85 bewoners over naar een nieuwe locatie. Het gaat om mensen die kampen met dementie of een lichamelijke beperking.
De maatregel is volgens Argos noodzakelijk omdat de overheid geen vergoeding meer beschikbaar stelt voor cliënten met een zogenoemde lage zorgzwaarte indicatie. Daardoor moet het aantal bedden worden afgebouwd.
Mantelzorgers
Mantelzorgers vrezen dat oudere bewoners moeite zullen hebben zich aan te passen in een nieuwe omgeving. ''Hier is ze heel erg gewend. Ze weet alles te vinden'', vertelt de dochter van een dementerende, 89-jarige dame.
''Mijn moeder ziet heel slecht. Ze begint dingen al op de tast te doen'', zegt de vrouw. ''Nu weet ze waar alles zit. Waar alles heen moet. En dan ga je naar een hele nieuwe omgeving toe. Pas je maar eens aan, als je 89 bent.''
Hulp
Het zorgcentrum heeft de dochter hulp beloofd bij het gesprek met haar moeder over de verhuizing. ''Er is ons alle hulp toegezegd van de psycholoog en andere zorgmensen. Dan kunnen we alleen maar zeggen dat het goed komt en ze ergens anders geplaatst wordt.''
Het besluit heeft ook gevolgen voor de 125 medewerkers van het zorgcentrum. ''Zij krijgen de begeleiding die zij nodig hebben en met hen wordt gezocht naar een geschikte functie binnen Argos Zorggroep'', aldus de organisatie.
Kapster
De kapster in het complex vindt het 'zielig' dat de bewoners moeten verhuizen. De vrouw wordt zelf ook geraakt door de maatregelen: na 23 jaar moet ze haar zaak sluiten. ''Het doet heel veel met me.''
Argos Zorggroep erkent dat het gaat om een ingrijpende besluit voor de betrokkenen. De organisatie belooft 'alle bewoners, zorgwaarnemers, medewerkers en vrijwilligers zo goed mogelijk te begeleiden'.
Ook de psycholoog van het centrum erkent dat het gaat om een moeilijke boodschap voor de bewoners. Hij adviseert familieleden vooral rustig te blijven als ze het nieuws overbrengen. ''Als de omgeving heel paniekerig is, zal de bewoner dat ook zijn.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl