nieuws

Rotterdamse taxichauffeurs protesteren tegen 'flutprijzen'

Tientallen chauffeurs van de Rotterdamse taxicentrale RTC voeren donderdagochtend actie op de Schuttevaerweg in Spaanse Polder. Ze zijn boos over het beleid van hun werkgever. "We worden behandeld als slaven. We rijden voor flutprijzen."
De chauffeurs worden naar eigen zeggen slecht betaald en zouden netto minder overhouden dan een supermarktmedewerker. Dat komt doordat ze niet per minuut, maar per kilometer worden betaald.
"De meter staat nooit aan. Als we in de spits 6 kilometer moeten rijden, verdienen we altijd hetzelfde. Ook als we er vijf kwartier over doen. Tel uit je winst", zegt chauffeur Jamal.

Kritiek
Volgens de actievoerders werkt het beleid van RTC niet motiverend, waardoor de kwaliteit achteruit holt. "Mensen zijn niet tevreden dus ze kunnen niet goed werk leveren."
De chauffeurs zeggen dat kritische leden van RTC geen ritten meer krijgen toebedeeld. Die gaan naar zogenoemde straattaxi's. Dat zijn chauffeurs die geen lid zijn van de taxicentrale.
Het bestuur van taxicentrale RTC betreurt de actie, maar geeft aan dat er volgens de afspraken wordt gehandeld.
De centrale zegt dat in overleg met de chauffeurs is besloten om straattaxi's het werk te laten doen, omdat eigen chauffeurs ritten niet zouden willen uitvoeren.