Feyenoord uitgeschakeld door Fenerbahçe: 0-1

Feyenoord is uitgeschakeld in de Europa League. De Rotterdammers verloren in eigen huis de laatste en cruciale groepswedstrijd van Fenerbahçe: 0-1. Moussa Sow maakte namens de Turkse ploeg van Dick Advocaat het enige doelpunt na een fout van Rick Karsdorp. Door het verlies eindigt Feyenoord als derde in groep A. Fenerbahçe en Manchester United gaan wel verder in het toernooi.
Spelend in de uitshirts was de opdracht voor Feyenoord vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk, maar het was Fenerbahçe dat gevaarlijk begon. Na ruim vijf minuten zorgden de Turken voor de eerste dreiging van de wedstrijd. Eerst schoot Alper Potuk van dichtbij in het zijnet en kort daarna verzuimden Jeremain Lens en Moussa Sow om een slordige fout van Jan-Arie van der Heijden af te straffen. Het was uiteindelijk doelman Brad Jones die kon vangen.
Naarmate de wedstrijd vorderde begon de thuisploeg steeds eerder de bal naar voren te spelen. Het resulteerde direct in Rotterdams gevaar en tevens een grote kans voor Jens Toornstra. Zijn uitstekende kopbal op aangeven van Dirk Kuyt werd echter op dito wijze gered door Volkan Demirel. Ook een verrassend genomen vrije trap van Toornstra werd halverwege de eerste helft gekeerd. Demirel bokste zijn inzet met de vuisten weg.

Fout Karsdorp

Ondanks de iets betere fase van Feyenoord was het Fenerbahçe dat wist te scoren dankzij een fout van Rick Karsdorp. De rechtsback wilde de bal terug koppen op Jones, maar Sow zat ertussen en profiteerde optimaal met een fraaie omhaal: 0-1. Met het tegendoelpunt werd de opgave voor de Rotterdammers nog moeilijker. Simon Kjær maakte die klus zelfs bijna onmogelijk, al kopte hij uit een hoekschop in kansrijke positie over het doel.
In het laatste kwartier van de eerste helft voerde Feyenoord de druk op. Met name Eljero Elia zorgde voor enige opwinding in De Kuip, al waren zijn acties niet altijd even gelukkig. Ook schoten van Kuyt en Nicolai Jørgensen brachten geen succes. Op slag van rust was de thuisploeg nog het dichtst bij de gelijkmaker. Toornstra zag Tonny Vilhena vrij staan op de rand van het zestienmetergebied, maar Vilhena schoot hard op de paal.

Ongelukkig

Het vuur waarmee Feyenoord in de slotfase van het eerste bedrijf speelde, leek na de thee te zijn verdwenen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zocht weliswaar de aanval, maar verder dan ongevaarlijke afstandsschoten van Karim El Ahmadi en Karsdorp kwam het niet. Ook de ingevallen Turkse aanvaller Bilal Basacikoglu van Feyenoord was ongelukkig, al was hij na bijna 65 minuten spelen dichtbij met een kopbal.
Fenerbahçe - met een onzichtbare Robin van Persie - maakte de indruk het wel te geloven. Feyenoord mocht blijven aanvallen, maar de Rotterdams getinte technische staf van de Turkse topclub met Advocaat, Mario Been en Cor Pot hoefde zich geen zorgen te maken. Ondanks het inbrengen van Michiel Kramer bleef een gevaarlijk slotoffensief van Feyenoord uit. Speldenprikjes van diezelfde Kramer en Kuyt waren onvoldoende.