nieuws

Celstraffen geëist tegen broers wegens misbruik

Rechtbank (archieffoto)
Rechtbank (archieffoto)
Justitie heeft zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 58-jarige man uit Hellevoetsluis. Hij zou jarenlang ontucht hebben gepleegd met zijn stiefzoon. Twee broers van de man, die ook worden verdacht, krijgen mogelijk één jaar en tien maanden cel.
De mannen stonden donderdagochtend voor de rechter in Dordrecht. De zaak kwam aan het rollen toen het slachtoffer in oktober 2014 aangifte deed tegen zijn stiefvader, Henk G.
De stiefvader zou hem jarenlang hebben misbruikt, van zijn achtste tot zijn achttiende. De stiefzoon deed aangifte toen hij al 28 jaar was. In het onderzoek kwamen ook de twee broers van 60 en 54 jaar naar voren als medeverdachten.
In de rechtbank gaf Henk G. toe dat hij één keer seks heeft gehad met zijn stiefzoon. Dat gebeurde toen hij 17 jaar was en was volgens de verdachte uit vrije wil. "Ik realiseerde me niet dat hij minderjarig was. Ik vond het fijn. Ik heb het fout gedaan, sorry", zei G. tegen de rechter.
Strippoker
Tijdens de zitting bleek ook dat de drie broers met het slachtoffer strippoker speelden. Als hij verloor zouden de mannen aan zijn geslachtsdeel hebben gezeten.
G. erkent dat het strippokeren een fout was. "Ik heb er niet bij stilgestaan dat dat kwaad kon. Het was puur voor de spanning." De broers ontkennen echter dat ze daarna seks hadden met de jongen. Ook heeft Henk G. ontkend dat hij porno keek met zijn stiefzoon en daarna ontucht met hem pleegde.
'Gewoon ontkennen'
Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat niet. Uit een afgeluisterd gesprek is gebleken dat G. tegen een van zijn broers heeft gezegd dat hij "gewoon moet ontkennen", omdat er toch geen getuigen zijn.
Daarbij is het volgens een deskundige reëel dat het verhaal van het slachtoffer klopt. Zijn herinneringen kloppen niet altijd, maar hij geeft wel specifieke details, aldus de expert en het OM.
Het slachtoffer heeft een schadeclaim van 7800 euro ingediend. Hij is volgens justitie nog steeds in therapie, omdat hij het misbruik jarenlang heeft weggestopt.
'Geen bewijs'
Volgens de advocaten van de oudste en jongste broer van de hoofdverdachte zijn de details die het slachtoffer zich weet te herinneren "aantoonbaar onjuist" en is er geen bewijs.
Ook de advocaat van de stiefvader zegt dat de zaak spaak loopt, omdat de verklaringen van het slachtoffer niet betrouwbaar zijn.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl