MUZIEK

Het beste concert ooit in Rotown: 'We zijn zelden zo vaak gebeld of er echt, écht geen kaartjes meer waren'

Secret Show IDLES in Rotown
Secret Show IDLES in Rotown © Kamiel Scholten
Wat was het saai in Rotterdam. De stad had een slecht popklimaat, er waren nauwelijks muziekcafés in de stad. Op 30 april 1987 kwam daar verandering in: Rotown werd geopend. Wat begon als een klein muziekcafé, is nu een begrip in het land. Veel bezoekers en muzikanten hebben er een memorabele concertavond meegemaakt. Vannacht vierde Rotown haar 35ste verjaardag. Directeur Minke Weeda over het beste Rotown-concert ooit: ‘We zijn zelden zo vaak gebeld of er echt, écht geen kaartjes meer waren.’
Met meer dan vijfduizend concerten in de afgelopen 35 jaar is het bedenken van het meest gedenkwaardige concert voor directeur Minke Weeda onmogelijk. De keus was daarom aan het publiek. De uitkomst werd vannacht bekend gemaakt: het concert dat de Britse Postpunkband IDLES gaf op 9 juli 2018.
“Deze band was toen eigenlijk al veel te groot voor Rotown, maar ze deden een festival in Nederland en hadden een dagje over waarop ze graag een show wilden spelen. Wij hadden die avond nog niets staan, dus we wilden niks liever dan hen verwelkomen. Dat mocht alleen op voorwaarde dat we het pas kort van tevoren bekend zouden maken ”

Secret Show

Op verzoek van Rotown zelf werd besloten een ‘secret show’ te geven. Er werd aangekondigd dat er die avond een show zou zijn, maar om welke band het ging bleef een groot geheim. Weeda vertelt hoe ze het nog spannender maakten voor de bezoekers: “We hebben elke week een moeilijke hint gegeven. Bezoekers die blind een kaartje kochten, mochten raden en de eerste die het goed had, kreeg de hele avond gratis bier. ”
Onder de bezoekers liep de spanning hoog op. De gekste namen kwamen voorbij: “Wonderbaarlijk genoeg werden er namen genoemd van bands die al jaren uit elkaar zijn, zoals The Jam.” Maar na twee weken kwam ook de eerste goede inzending: “We hebben het toen nog even geheim moeten houden, maar nog voor we bekend maakten om welke band het ging, waren we al uitverkocht.”

Een ongelooflijk goed concert

De verrassing was geslaagd: “Gelukkig was niemand teleurgesteld. Sterker nog, mensen die niet meteen een kaartje hadden gekocht, baalden als een stekker. We zijn zelden zo vaak gebeld of er echt, écht geen kaartjes meer waren. Dat droeg allemaal heel erg bij aan de sfeer van de avond, maar uiteindelijk was het gewoon een ongelooflijk goed concert, dus wij snappen best dat dit wordt gezien als ‘Het Beste Rotown-Concert ooit’. Tot nu toe dan…”

Memorabele concertavonden voor én op het podium

Niet alleen bezoekers hebben memorabele concertavonden meegemaakt in Rotown. Ook veel Rotterdamse muzikanten hebben bijzondere avonden beleefd op het podium aan de Nieuwe Binnenweg. Dave Von Raven, leadzanger van band The Kik, “Met The Madd, mijn vorige band, hadden we een release party in Rotown van onze eerste EP. Dat was de eerste keer dat ik zelf in Rotown speelde. Om daar een keer te staan, voelde toen echt als het hoogst haalbare."
"Mijn broer zat in de jaren tachtig in een Rotterdamse band. Ik had een opname van toen hij in Rotown optrad. Dus het was voor mij ook heel belangrijk om daar een keer te kunnen staan. En dat was op een gegeven moment ook zover: Een uitverkocht Rotown. Het was een hele ervaring toen het applaus kwam nadat we hadden gespeeld. Ik kreeg echt het gevoel dat mensen eraan toe waren dat wij ook in Rotown stonden.”
Ook als concertbezoeker heeft Dave een mooie herinnering overgehouden aan Rotown:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl