nieuws

De Koningsbrug en de vier leeuwen

Het schilderij 'Reclamezuil en vrouwen bij Koningsbrug' laat Rotterdam rond 1920 zien. Schilder August Willem van Voorden heeft een tafereel vastgelegd op het Oude Hoofdplein bij de Oude Haven.
Er is veel te zien op het schilderij. Het is regenachtige herfstdag en een sjiek geklede vrouw met haar handen in diep in de zakken staat op het Oude Hoofdplein voor een reclamezuil.
Zo'n reclamezuil die jarenlang in het straatbeeld te zien zijn geweest. Ze worden ook wel 'peperbus' genoemd.
Stadsgezicht
Op de achtergrond is een dienstmeisje te zien, in haar wit met blauwe uniform en hoofdkapje. "Het is bijzonder dat de twee vrouwen zo de aandacht trekken", zegt Rob Noordhoek van Museum Rotterdam. "In veel stadsgezichten zijn de Rotterdammers figuranten en ligt nadruk op de omgeving en de gebouwen".
Eén van vier leeuwen van de Koningsbrug is goed te zien op het schilderij. Die brug heeft de bijnaam 'Vierleeuwenbrug' vanwege die vier stenen leeuwen.
Hofpoort
De leeuwen stammen al uit 1772. Ze zijn gemaakt door J. Keerbergen voor de Hofpoort, bij het Hofplein. Die poort is in 1833 afgebroken. De leeuwen worden opgeslagen.
In 1860 worden de beelden bij de pas gebouwde Koningsbrug geplaatst. Zo'n honderd jaar houden de leeuwen daar de wacht. Als de Maasboulevard wordt aangelegd, wordt de Koningsbrug gesloopt.
Maasboulevard
Drie van de vier leeuwen worden na de sloop van de brug teruggeplaatst langs de Maasboulevard. De vierde is door Rotterdam geschonken aan het regiment verbindingstroepen.
In de strijd om de Maasbruggen in mei 1940 zijn zeven militairen van dat regiment gesneuveld bij de Koningsbrug. Op 17 augustus 1960 schenkt de burgemeester van Rotterdam één van de vier leeuwen aan het regiment.
Verbindingstroepen
De leeuw staat eerst jarenlang bij de Elias Beeckmankazerne in Ede. Na de sluiting van die kazerne in 2010 wordt de leeuw overgebracht naar de Bernhardkazerne van het Regiment Verbindingstroepen in Amersfoort.
Veel Rotterdammers denken dat de nog bestaande Regentessebrug (uit 1898) over de Wijnhaven de Vierleeuwenbrug is. Dat is niet waar, hoewel die brug ook vier (staande) leeuwtjes heeft.
Museum Rotterdam heeft het schilderij 'Reclamezuil en vrouwen bij Koningsbrug' onlangs weten de bemachtigen. Rob Noordhoek: "We hebben er jaren op moeten wachten, de eigenaar wilde er eerst geen afstand van doen".
Voor het museum dit schilderij van Van Voorden met één van de mooiste stadsgezichten van Rotterdam een belangrijke aanwinst voor de collectie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl