nieuws

Blijdorp herbergt meest bedreigde giraffensoort

De giraffen in de stal van Blijdorp horen tot de meest bedreigde soort. Dat zegt Harald Schmidt van de Rotterdamse diergaarde in reactie op het nieuws dat het aantal langnekken in Afrika sinds 1985 bijna is gehalveerd. De cijfers werden donderdag bekendgemaakt door natuurorganisatie IUCN.
Blijdorp heeft twaalf zogeheten netgiraffen, een soort die in het wild vooral in Kenia en Somalië voorkomt. "Het is een ander type dan je bijvoorbeeld in Zuid-Afrika ziet", zegt Schmidt. "Ze zijn herkenbaar aan hun specifieke vlekkenpatroon."
In hun leefgebied hebben de netgiraffen natuurlijke vijanden, zoals leeuwen. Maar ze hebben vooral te lijden van mensen: de aanleg van wegen, de uitbreiding van landbouwgrond en - last but not least - stropers.
Waar neushoorns het voor hun hoorn moeten ontgelden en olifanten voor hun ivoor, worden giraffen er voor hun staart omgebracht.
Schmidt: "Die staart wordt gebruikt voor rituelen en is een statussymbool om je mee te versieren. Het is ook bekend dat neushoornjagers onderweg giraffen schieten om op te eten."
Volgens Schmidt zijn er nog maar 8.000 netgiraffen in de wereld, op een totaal aantal van 97.000. "Het is echt een bedreigde diersoort geworden. Als het huidige tempo doorzet, is dit type over vijftien jaar uitgestorven."
Mocht het nodig zijn om giraffen naar Afrika te brengen om de soort te redden dan staat Blijdorp daarvoor klaar, zegt Schmidt. Er loopt een speciaal fokprogramma.
Eerder kwamen dierentuinen al in actie om bijvoorbeeld het Przewalskipaard voor de ondergang te behoeden. In de jaren zestig was dit oerpaard in de vrije natuur uitgestorven en resteerden er nog dertien paardjes in gevangenschap.