nieuws

Rijkswaterstaat kan files steeds beter voorspellen

Rijkswaterstaat kan sinds kort het verloop van files beter voorspellen. De verkeerscentrale in Rhoon is daartoe volgestouwd met elektronica om te voorkomen dat weggebruikers door een ongeluk of pechgeval onnodig lang in de file staan.
De voorspellende computer combineert grote hoeveelheden computergegevens -big data- met een actuele verkeersopstopping, en kan dan voorspellen wat er meer dan een half uur later gebeurt. Een uitkomst bij middelgrote en kleine gebeurtenissen, zegt wegverkeersleider Nick Dohmen.
"Je hebt incidenten waar het gelijk duidelijk is wat er aan de hand is en dat het heel veel impact gaat hebben, maar er zijn er ook incidenten waarbij je twijfelt aan hoeveel hinder het gaat opleveren en dan kun je de voorspeller raadplegen voordat je het verkeer gaat omleiden."

Smartphones

De computer met de voorspellende software wordt sinds een half jaar gebruikt en levert een kleine verbetering op in het regelen van het verkeer na bijvoorbeeld ongelukken.
Volgens Bob Dodemont, projectleider Verkeersonderneming, die bij de ontwikkeling van de software betrokken was, kan het voorspellen nog beter door het gebruik van data van mobiele telefoontjes.
"Dat heet met een deftig woord 'Floating Car Data'. Iedereen die een mobieltje heeft in zijn auto is eigenlijk een informatiebron, waardoor wij weten wat de reistijd is van A naar B. En met die reistijden hebben we informatie over verkeersafwikkeling en die kunnen we weer gebruiken om de verkeersvoorspelling nog beter te maken dan hij nu al is", aldus Dodemont.

Snel

Wanneer de Floating Car Data hier ook voor gebruikt kan worden is nog niet helemaal duidelijk, maar Dodemont is ervan overtuigd dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren.
"De provincie Zuid-Holland heeft samen met haar partners besloten dat soort data te gaan inkopen en begin 2017 zal die beschikbaar zijn, dus hoogstwaarschijnlijk kunnen we die vrij snel aan de voorspeller toevoegen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl