nieuws

Rotterdam kiest voor een vernieuwde Coolsingel met allure

De opknapbeurt en herinrichting van de Coolsingel in Rotterdam mag wat kosten: 60 miljoen euro. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de hoofdstraat van Rotterdam een boulevard met uitstraling moet worden.
De metamorfose van de boulevard pakt veel duurder uit dan de 47 miljoen die daarvoor was begroot. Tegenvallers zijn de onvoorziene maar ook noodzakelijke kosten onder de grond en aan de tramrails voor zeker 11 miljoen euro.

'We hebben het wel over de Coolsingel'

Bezuinigen zou de gemeente nog kunnen op goedkopere bestrating en straatmeubilair. Maar een meerderheid van de raad wil niet beknibbelen op goedkopere stoeptegels en lantaarnpalen. Als je het doet, moet je het goed doen, zeggen de coalitiepartijen Leefbaar, CDA en D66.
CDA-raadslid Sven de Langen: "We hebben het wel over de Coolsingel, een straat van wereldklasse, en die mag mooi zijn en dat mag wat kosten."
Leefbaar-raadslid Bart-Joost van Rij: "Je ziet bij het stationsplein hoe blij en trots iedereen is. De Coolsingel verdient dat ook en een Rotterdamse uitstraling is er netjes uitzien."

Overdreven

De oppositie is niet overtuigd. Het prijskaartje valt al fors duurder uit door onoverkomelijke onkosten en het is niet zo dat de miljoenen Rotterdam op de rug groeien. Volgens VVD en GroenLinks is het teveel geld en kan het plan beter.
VVD-raadslid Jan-Willem Verheij: "De VVD vindt 60 miljoen euro voor een brede stoep een beetje overdreven. Wij willen best geld uitgeven aan allure en de buitenruimte, maar op de plekken waar het echt nodig is.''
''Er zijn wijken, stoepen en fietspaden die verzakken en die opgeknapt moeten worden. De Coolsingel opknappen voor 60 miljoen euro is een paradepaardje van dit college en dat is een verkeerde keuze."

Autoluw

GroenLinks-raadslid Judith Bokhove: "Als je 60 miljoen euro wilt uitgeven, moet je grootse plannen hebben en kiezen voor een 30-kilometerzone of autoluw. En hoe mooi ook, dit is een moeilijke beslissing, maar we neigen naar nee."
De grootste oppositiepartij PvdA ziet liever dat het stadsbestuur meer geld uitgeeft aan armoedebestrijding, maar gaat voor alles of niets.
Raadslid Leo Bruijn: "Of je doet het goed, of je doet het niet. Je gaat dan niet beknibbelen op vier miljoen euro op straattegels en lantaarnpalen."