nieuws

Code: bedrijf moet beloningsverschil verklaren

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
Beursgenoteerde bedrijven moeten verantwoording gaan afleggen over beloningsverschillen binnen hun onderneming, maar houden de vrije hand in het uitdelen van bonussen. Daarmee gaat de donderdag herziene gedragscode voor het bedrijfsleven minder ver dan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën graag had gezien.
,,De code zou voorop moeten lopen in de discussie over inkomensverhoudingen en niet achteraf de al gegroeide praktijk in een code moeten vatten'', zei Dijsselbloem. Ook vakbonden hadden graag een krachtigere aanpak van topbeloningen gezien.
Het gaat om een geactualiseerde versie van de zogenoemde Code Tabaksblat uit 2003. Deze moest vernieuwd worden om ervoor te zorgen dat er binnen bedrijven meer op de lange termijn gelet wordt, niet alleen op kortetermijnwinsten. Misstanden als boekhoudfraudes, corruptie en kartelvorming zouden vaak terug te voeren zijn op bedrijfsleiders die de langetermijndoelstellingen uit het oog verliezen
De commissie-Van Manen, die belast was met het aanpassen van de code, vindt het vooral belangrijk dat er meer nadruk komt te liggen op eigen verantwoordelijkheden van bestuurders en commissarissen.
Begin dit jaar kwam al een conceptversie van de code uit. Ten opzichte daarvan heeft de commissie nog wel een en ander veranderd. Zo is een voorstel geschrapt om commissarissen in aandelen te kunnen belonen.
In de reactiesfeer was donderdag ook lof. Vooral de extra nadruk op langetermijndenken en duurzaam ondernemen vinden veel belanghebbenden een goed idee.
Het is nu wachten op de officiële kabinetsreactie. Die komt waarschijnlijk pas begin volgend jaar.