nieuws

Toekomst Rotterdamse haven: niet de grootste maar de slimste

Er moet haast worden gemaakt met de verduurzaming van de Rotterdamse haven. Dat zei Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf, donderdag tijdens de Dag van de Haven in het Nieuw Luxortheater, waar zo'n 450 havenondernemers bij elkaar kwamen.
De haven staat grote veranderingen te wachten, legde Castelein uit: "In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we 80 tot 95 procent minder CO2 gaan uitstoten. Dus de bedrijven die we nu hier hebben kunnen niet doorgaan met hoe ze nu produceren, dan raken ze op den duur hun licentie kwijt. Ze moeten vernieuwen."
Het Havenbedrijf Rotterdam gaat bedrijven waar nodig helpen bij het moderniseren van hun productieproces. "Maar we willen ook nieuwe, duurzame bedrijven aantrekken, een hele nieuwe economie ontwikkelen."
Uiteindelijk wil de haven koploper worden op het gebied van innovatie en energietransitie. Castelein: "We zijn al lang niet meer de grootste haven van de wereld en zullen binnenkort zelfs uit de top 10 verdwijnen."
"Maar als we geen koploper meer in volume kunnen zijn, dan kunnen we dat wel worden op het gebied van transitie", besluit Castelein.