nieuws

Merwedebrug weer open voor vrachtverkeer

Vrachtwagens kunnen sinds vrijdagochtend 05.00 uur weer over de Merwedebrug rijden. Alleen trucks die meer dan 50 ton wegen moeten nog omrijden.
De brug was sinds 11 oktober dicht voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton, omdat er haarscheurtjes zaten in de draagbalken van de brug.
Rijkswaterstaat is de afgelopen weken bezig geweest de 24 zwakste plekken van de brug te verstevigen met stalen platen.
Het werk is nog niet helemaal klaar. Ook andere verbindingen worden nog verstevigd. Daar zijn vier nachten voor uitgetrokken. Om welke data het gaat is nog niet bekend.
Pas als de laatste nachtklussen achter de rug zijn, mag 'extreem zwaar verkeer' van meer dan 50 ton weer over de brug rijden.
Door het werk aan de brug moesten vrachtwagens twee maandenlang zo'n veertig kilometer omrijden. Transport en Logistiek Nederland raamt de schade daarvan op tientallen miljoenen euro's.
Gedupeerden kunnen schadeclaims indienen bij Rijkswaterstaat. De regels hiervoor zijn echter streng en bij de toekenning wordt rekening gehouden met zogeheten 'ondernemersriscio'. Er is nog overleg gaande om de criteria te versoepelen.