nieuws

Misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten bij seksclub

Martin Kok bij de Rotterdamse rechtbank
Martin Kok bij de Rotterdamse rechtbank
Op de parkeerplaats van een seksclub in Laren is donderdagavond laat ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten. Hij werd in de auto van zijn 80-jarige vader onder vuur genomen. Er is nog niemand aangehouden voor de liquidatie.
Kok (49) was de laatste jaren actief als misdaadblogger op zijn site Vlinderscrime. Daar publiceerde hij onder meer over de
. Die zorgde ervoor dat containers met drugs ongehinderd langs de controles in de Rotterdamse haven kwamen. De laatste bijdrage van Kok over Gerrit G. was van donderdag 8 december.
Kok was naar eigen zeggen bezig om de mysterieuze Paul naar Nederland te halen. Deze Paul claimt een drugshandelaar te zijn, die zaken doet met Colombiaanse kartels. Het was Paul die de geluidsopnames van Gerrit G. maakte. De fragmenten zorgden ervoor dat de 'platte' douanier opnieuw werd gearresteerd.
Eerder zette Kok verhoren uit de rechtszaak tegen Willem Holleeder online. Deze processtukken moest hij van de rechter verwijderen.
Voordat Kok Vlinderscrime begon, had hij Vlinders Escort van de grond getild. Tot ergernis van de autoriteiten runde hij zijn seksbusiness vanuit de gevangenis.
De geboren Edammer zat zeker vijftien jaar in de cel voor onder meer doodslag en afpersing. Als misdaadblogger was hij eerder al het doelwit van aanslagen.

Balkje
Martin Kok maakte veel vijanden, omdat hij op Vlinderscrime namen voluit publiceerde en verdachten op foto's niet voorzag van een balkje voor hun ogen.
In juli bleek er een bom onder zijn auto te zitten en in november vorig jaar werd zijn huis beschoten. Dat laatste gebeurde nadat Kok een filmpje online had gezet van Willem Holleeder, die zat te eten met criminelen. Kok had bezoekers van zijn website opgeroepen hun namen te noemen.
AD-verslaggever Koen Voskuil sprak Martin Kok donderdag nog. "Ik vroeg hem hoe het ging en, grappend, of er de laatste tijd nog vreemde dingen onder zijn auto zaten", zegt Voskuil in het AD. "'Nee, gelukkig niet', zei hij. 'Het is rustig.'"
In de talkshow van Jeroen Pauw maakte Kok tijdens de eindtune een lange neus naar de camera, nadat hij was geïnterviewd over de mogelijk levenslange gevangenisstraf van Willem Holleeder, alias De Neus. Lachend riep Kok: "Neussie! Nooit meer naar buiten!"
Kok kreeg volgens zijn advocaat geregeld politiebewaking.