nieuws

Bonden over tot productieverlaging bij Shell

Shell
Shell
Werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk verlagen vrijdagmiddag voor onbepaalde tijd de productie. Daarnaast leggen werknemers van de dagdienst van 13.00 tot 15.00 uur het werk neer op de locatie Pernis, zo laten de vakbond FNV en CNV in een gezamenlijke verklaring weten.
Met de acties willen de bonden hun eisen voor koopkracht en loopbaanperspectief kracht bij zetten. Vorige week werd het werk in Pernis, waar Shell de grootste raffinaderij van Europa en een van de grootste ter wereld heeft, ook al een aantal keer kort onderbroken. De gecontroleerde productieverlaging is een nieuw drukmiddel in de strijd voor een nieuwe cao.
De bonden verschillen met Shell van mening over wat het huidige bod de ongeveer 1800 medewerkers in Pernis en Moerdijk precies oplevert. Shell benadrukt dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.
Volgens het olie- en gasconcern is de opstelling van de bonden in het conflict ,,onredelijk en onverantwoordelijk". De productieverlaging zou zorgen voor onrust bij werknemers, klanten en omwonenden. ,,Op de langere termijn kunnen acties leiden tot ernstige negatieve gevolgen voor alle betrokkenen."
Om omwonenden te waarschuwen zijn advertenties geplaatst in lokale media. Bij een productieverlaging kunnen overtollige gassen ontstaan die extra fakkelen noodzakelijk maken, met geluidsoverlast tot gevolg. Daarvan is volgens een zegsvrouw van Shell nu nog geen sprake.