nieuws

AEX houdt winst vast

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De aandelenbeurs in Amsterdam stond vrijdagmiddag in de plus, waardoor een nieuw hoogtepunt voor 2016 werd bereikt. Ook andere Europese graadmeters kenden overwegend een positieve dag. Dat gold niet voor Milaan, waar de zorgen over de zwakke Italiaanse bankensector weer de kop opstaken.
De AEX stond rond 15.40 uur 0,5 procent in de plus op 469,17 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 665,01 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 tot 0,5 procent.
De hoofdgraadmeter in Milaan zakte 1,2 procent, na berichten dat de noodlijdende bank Monte dei Paschi geen extra tijd krijgt van de ECB om zijn kapitaalpositie te versterken. Daarmee komt een ingreep door de Italiaanse overheid dichterbij. Het aandeel Monte dei Paschi zakte 14 procent, terwijl de aanzienlijk grotere branchegenoot UniCredit bijna 5 procent verloor.
Andere Europese banken stonden ook enigszins onder druk. Zo leverden ING en ABN AMRO in de AEX 1,4 en 1,9 procent in. Deutsche Bank verloor 3 procent in Frankfurt, terwijl Société Générale en BNP Paribas in Parijs ruim 1 procent terug werden gezet.
Gemalto was de grote winnaar in de AEX. De digitaal beveiliger werd 8,4 procent meer waard dankzij de overname van het onderdeel voor 'identity management' van het Amerikaanse conglomeraat 3M. Met 850 miljoen dollar betaalt Gemalto volgens analisten een mooie prijs voor een sterke onderneming.
Altice hoorde met een plus van 4,6 procent ook bij de grote winnaars van het Damrak. De internationaal actieve kabelexploitant overweegt een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen.
Staalbedrijven kenden een slechte dag. ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een min van 3,7 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam de rij sloot in de MidKap met een min van 2 procent.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 51,45 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder bij 54,20 dollar per vat. De euro was 1,0570 dollar waard, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot op donderdag.