nieuws

Rotterdam kan eindeloos plastic recyclen zonder druppel olie

Eindeloos plastic recyclen zonder een druppel olie. Het is de oplossing van een wereldprobleem en Rotterdam heeft de primeur. Bij de testlocatie Plant One in de Botlek wordt gewerkt aan deze innovatie en het is een voorbeeld van de nieuwe koers van de Rotterdamse haven.
"We maken van oud vervuild plastic weer een zuivere grondstof voor plastic en dat doen we zonder olie. Daarmee ruimen we de troep in de wereld op en wordt plastic een duurzaam product. We kunnen al het plastic op deze manier recyclen en dat is tot nu toe nog niet eerder vertoond", zegt oprichter Tonnis Hooghoudt van Ioniqa Technologies.
De ontwikkeling op de testlocatie Plant One is een oplossing voor een wereldprobleem en het is een rolmodel voor de toekomst van de Rotterdamse haven.
De Rotterdamse haven is al een tijdje niet meer de grootste ter wereld en verlegt haar ambitie om de slimste en schoonste te worden. Het Havenbedrijf Rotterdam wil zelfs koploper worden in innovatie van duurzame energiebronnen en grondstoffen. Dat wordt een uitdagende klus want de haven verdient nu vooral het geld met de verwerking van fossiele brandstoffen. En onlangs is er een kolencentrale geopend.
"Als we onze beste raffinaderijen en beste centrales wegsturen omdat het niet goed genoeg is, gaan ze elders harder draaien en zorgt dat voor meer vervuiling. Daar schieten we niets meer op.''
''Het is onze ambitie om het bestaande te vernieuwen en als Havenbedrijf willen we helpen om die stappen te gaan maken om echt te voldoen aan de toekomstige eisen", zegt directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf.
De oliemaatschappijen dichtgooien is volgens het Havenbedrijf dus niet de oplossing. Wel zullen ze zich moeten aansluiten bij de proefopstellingen en innovaties van Plant One.
Een ander voorbeeld van een proefopstelling is chemische producten distileren onder koude temperaturen in plaats van verhitten. Dat zou energie schelen omdat voor koelen minder energie nodig is. Ook zou het veiliger zijn vanwege de afwezigheid van explosiegevaar.
"Wij hebben de sleutel in handen en de plastic-innovatie zonder olie is een wereldprimeur", zegt Gabriel Tschin van Plant One.