SPARTA

Podcast Sparta: 'Die positieve vibe hebben we nodig om de laatste wedstrijden te overleven'

Met zijn late rake vrije trap liet Vito van Crooij zijn ploeg Sparta ontsnappen tegen AZ
Met zijn late rake vrije trap liet Vito van Crooij zijn ploeg Sparta ontsnappen tegen AZ © VK Sportphoto - Ruben Zegers
De spanning stijgt naar het kookpunt in de staart van de eredivisie. Sparta, PEC Zwolle en Willem II delen na het afgelopen weekend de laatste plaats en hebben nog drie wedstrijden om uit de degradatiezorgen te komen. Presentator Frank Stout, chef sport Ruud van Os en Sparta-supporter Anton Slotboom maakten na het spectaculaire 1-1 gelijkspel van Sparta tegen AZ de balans op.
Slotboom zag een 'Maurice Steijn-effect' op Het Kasteel. De Hagenees stond voor het eerst aan het roer bij de Rotterdammers. "Wat een heerlijke vibe was het op Het Kasteel. Dat begon vooraf al. Het gonsde in het stadion. Dat vuurwerk hebben we jaren moeten missen. Dat was magistraal. Petje af voor Sparta!" Slotboom genoot van de spirit rondom Sparta. "Er zit weer leven in. Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar het smaakt zeker naar meer. Mede door de omstandigheden snap ik de positieve vibe. Die hebben we nodig om de laatste drie wedstrijden te overleven", nuanceert Van Os.
De sfeer voorafgaand aan Sparta-AZ
De sfeer voorafgaand aan Sparta-AZ © Rijnmond - Philip van Es
Sparta bood volgens de chef sport van Rijnmond goed partij tegen AZ. "Je kunt niet zeggen dat het niet goed heeft uitgepakt", vindt Van Os. "Het was wel echt kantje boord", zegt Slotboom, die de late gelijkmaker vanaf de Denis Neville-tribune zag.
Zo klonk de late 1-1 van Vito van Crooij bij Sparta-AZ op Radio Rijnmond
Vito van Crooij trapte namelijk in de laatste minuut van de extra tijd de 1-1 op het scorebord. "Het is wel fantastisch dat je een vrije trap in de laatste minuut krijgt. De keeper gaat mee naar voren. Iedereen stond klaar om de bal binnen te koppen, maar hij schiet gewoon op de goal. Als 'ie de bal er niet in had geschoten, dan was volgens mij zijn kop eraf gegaan", knipoogt Van Os.

Uitnodiging aan Hugo Borst

Vanwege de gelijkmaker ligt het voor de hand om Van Crooij tot 'Spartaan van de Week' te benoemen, maar Van Os noemde iemand anders. "Hugo Borst. Ik wil hem uitnodigen om samen met alle andere Spartanen voor de rest van het seizoen achter de club te gaan staan. Laten we wat er is gebeurd achter ons laten. We moeten richten op wat er nu is." Van Os vindt dat Steijn met 'een boost' aan zijn klus is begonnen. "Terugkijken heeft nu geen zin meer. Wat er vandaag en morgen gaat gebeuren, is veel belangrijker. Ik wil Borst daar graag in meenemen."
De journalist van onder andere AD en NOS heeft volgens Van Os de laatste maanden 'heel vaak' negatief in de media uitgelaten over Sparta: "Er zat wat bij Borst dwars. Dat wil ik bij hem best begrepen, maar laten we dit parkeren. We moeten met z'n allen erachter staan, zodat we volgend jaar niet tegen Jong Ajax maar tegen Ajax spelen."

'Blij als we zestiende worden'

De heren bespraken in de Sparta-editie van de FC Rijnmond Podcast het resterende programma van de onderste eredivisieclubs. Van Os heeft er een hard hoofd in. "Ik denk dat we blij mogen zijn als we straks zestiende staan", zegt de chef sport van Rijnmond.
Zo treft Sparta nog FC Groningen (uit), PEC Zwolle (thuis) en Heracles Almelo (uit). Volgens Van Os speelt de concurrentie tegen haalbare kanten. Zaterdag ontvangt hekkensluiter Willem II op eigen veld Heracles Almelo en speelt PEC Zwolle thuis tegen FC Utrecht. "Als we zaterdag er nog zó voor staan zoals nu, dan mogen we niet klagen", aldus Van Os.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!
Reageren op deze podcast? Mail ons op sport@rijnmond.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl