nieuws

'Loempiadichter' is Dordts Woord van 2016

Xuan Tran de 'Loempiadichter'
Xuan Tran de 'Loempiadichter'
'Loempiadichter' is het Dordtse woord van 2016 geworden. Een jury, met daarin mensen van Dordtse media, verkoos dat woord boven 'gevoelsmonument' en 'kauwgomtaks'. Er was een eervolle vermelding voor 'blèrocratie', maar dat woord voldeed niet aan alle vereiste criteria.
Het woord 'loempiadichter' slaat op de Vietnamees Xuan Tran die al meer dan 25 jaar met zijn
staat. Tran was een zogenoemde bootvluchteling. In Vietnam, maar ook in Amerika, is hij nog altijd een populaire dichter. Ook in Dordrecht draagt hij regelmatig zingend gedichten voor op de lokale zender Drechtstad FM.
Vanwege plannen met Visbrug en de omgeving dreigde Tran te moeten verhuizen met zijn kraam. Dat leverde een protestbrief met 14.000 handtekeningen op.

Put van Piet

Het plan met de Visbrug werd in Dordt de 'Put van Piet' genoemd. Wethouder Piet Sleeking lanceerde het plan om een gat in de brug te maken met een brede trapgang naar de Voorstraatshaven en een terras op de plek waar nu de loempiakraam staat.
De term 'Put van Piet' dong niet mee naar de titel Dordts Woord van het Jaar, omdat het niet één woord betreft. Dat was 'blèrocratie' wel. "Maar dat woord is geïntroduceerd door de Sliedrechtse burgemeester Van Hemmen en is dus niet Dordts", aldus de jury.

Hard brullen

Met 'blèrocratie' duidde Van Hemmen lokale politici die soms door louter hard te brullen de democratie naar hun hand proberen te zetten. "Een verschijnsel dat we helaas in veel meer plaatsen zien en een prachtig woord om dat te omschrijven", oordeelde de jury.
'Kauwgomtaks' gooide ook hoge ogen. Dat woord ontstond door discussies over met kauwgom vervuilde straten. 'Gevoelsmonument' slaat op de Willemshoeve. Dat bleek na de lancering van een sloopplan geen monument te zijn, terwijl veel mensen dat wel dachten.

Winnaars

De verkiezing van het Dordtse woord van het jaar is verzonnen door het voormalige Dordtse raadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Zwijndrecht is. Woorden moeten voorkomen uit Dordts brein, naar aanleiding van Dordtse gebeurtenissen.
Eerdere winnaars waren weesfiets (2011), parapludag (2012), swaffeltherapeut (2013), schapetrots (2014) en pantoffelritje (2015). In de jury zaten dit jaar Bram van Broekhoven (@Dordtsepolitiek), Ben Corino (RTV Dordrecht), Kees Thies (AD De Dordtenaar) en Thijs Blom (RTV Rijnmond).