nieuws

Wat maakt slaapapneu gevaarlijk?

Als iemand naast je ligt te zagen wordt slapen knap lastig...
Als iemand naast je ligt te zagen wordt slapen knap lastig...
Degreen Athome vroeg ons via Facebook:
Iedereen zegt dat slaapapneu gevaarlijk is. Dat snap ik, ik kan stikken of een hartaanval krijgen. Maar de zogenaamde kenners maken het bijna dodelijk zonder meer informatie te geven. Hebben jullie een idee waarom het nog meer gevaarlijk is als je er niks aan doet?

Antwoord

Je ademweg wordt afgesloten door het naar beneden zakken van je tong of andere zachte delen in je mond. Door de afsluiting wordt er minder of zelfs geen transport van lucht naar longen plaats. Ernstig is de slaapapneu als je er 30 of meer krijgt per uur.
Slaapapneu wordt algemeen beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De onderbrekingen in de ademhaling veroorzaken namelijk een zuurstoftekort in hart, hersenen en andere organen. Dit kan leiden tot nachtelijke hartritmestoornissen, hartzwakte (30% van de mensen met hartzwakte lijdt aan slaapapneu), bloeddrukverhoging (bij 30% van de mensen met hoge bloeddruk komt een verhoogde apneu-index voor, en bij 30% van de patiënten met obstructieve slaapapneu wordt een verhoogde bloeddruk gevonden) en zelfs tot een hartinfarct of beroerte (CVA), vooral bij mensen met aderverkalking.

Bronnen

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.