FC DORDRECHT

Analyse: FC Dordrecht stapt langzaam uit de schaduw

Jacky Donkor viert zijn goal voor Dordt tegen Jong Ajax
Jacky Donkor viert zijn goal voor Dordt tegen Jong Ajax © Winsser Visuals/Shane Winsser via VK Sportphoto
Het huilen stond bij FC Dordrecht de afgelopen jaren nader dan het lachen, maar in een paar maanden tijd heeft de club het negatieve sentiment van zich afgeschud. De Schapenkoppen werden net niet uitgelachen in de eerste divisie. Hoewel de zeventiende plaats het allerminst doet vermoeden, mag iedereen die Dordt een warm hart toedraagt met optimisme naar de toekomst kijken.
Even terug in de tijd. In mei 2021, midden in de coronacrisis, doet de Turkse investeerder Baris Hocaoglu zijn intrede bij FC Dordrecht. Het spelersbudget stijgt tot zo’n 1 miljoen euro, wat in het hedendaagse profvoetbal nog altijd weinig geld is. Maar Dordt heeft door deze lira’s in één klap meer te besteden. Het eerste bezoek van Hocaoglu aan zijn nieuwe project volgt pas een paar maanden na zijn presentatie.
Enkele weken later worden Michele Santoni en Leon Vlemmings gecontracteerd. Santoni is de nieuwe hoofdtrainer, terwijl Vlemmings als ‘innovatiemanager’ de boel bij FC Dordrecht moet herstructureren. Ergens is die functieomschrijving treffend, want na de kansloze laatste plaats in het seizoen ervoor is er genoeg te doen aan de Krommedijk. Waar menig BVO een technisch directeur heeft, doet Vlemmings het transferbeleid er ‘gewoon’ bij.

Van rode lantaarn tot gevreesde reuzendoder

Het instapmoment is voor Santoni en Vlemmings natuurlijk laag. Verwachtingen zijn er amper. Sportief stelt het amper wat voor. Bovendien houdt de publieke belangstelling al jaren niet over. Uiteraard gaan sportieve prestaties en hoge toeschouwersaantallen samen. Een keiharde sportieve doelstelling uitspreken doet Santoni voor aanvang van het seizoen dan ook niet.
Dordt begint traditiegetrouw met een hoop nieuwe namen aan het nieuwe seizoen. Een enkeling is snel alweer verdwenen (Ibrahim Cissoko, die zondag nog man van de wedstrijd was bij NEC-Go Ahead Eagles), een aantal basisspelers verdwijnt na een veelbelovende start van het seizoen op de bank (Emir Biberoglu, Tim Hölscher en de inmiddels al vertrokken Seydine N’Diaye bijvoorbeeld) en op een bepaald moment heeft Santoni vijf (!) rechtsbacks uitgeprobeerd. Ondanks de lage verwachtingen valt ook deze competitiestart zwaar tegen. FC Dordrecht heeft al vroeg in het seizoen de laatste plaats te pakken en de concurrentie slaat een gat van een aantal punten. Ook de vroege bekeruitschakeling door de amateurs van SV Spakenburg was pijnlijk.
Maar wie FC Dordrecht vaker ziet spelen, weet dat het spel echt niet zo slecht is zoals de ranglijst doet vermoeden. In de eerste seizoenshelft kwamen de Schapenkoppen meermaals goed voor de dag, maar punten hielden de mannen van Santoni er vaak niet aan over. Het moest anders om toch nog iets van dit seizoen te maken.
Het aanvallende en frivole spel wordt overboord gegooid en de hoofdtrainer kiest halverwege ervoor om ‘op Italiaanse wijze’ te gaan spelen: countervoetbal. Dat plan pakt goed uit. Sterker nog, FC Dordrecht gaat vaker winnen. Wanneer met Christian Conteh en Ersin Zehir nog twee gerichte versterkingen worden gehuurd, is Dordt amper te stoppen. Bovendien ontwikkelen Anouar El Azzouzi, Liam Bossin, Jacky Donkor en Mathis Suray zich goed, waardoor het niveau omhoog wordt getild.
Mathis Suray viert met zijn ploeggenoten en het uitvak de 1-1 van FC Dordrecht bij NAC Breda
Mathis Suray viert met zijn ploeggenoten en het uitvak de 1-1 van FC Dordrecht bij NAC Breda © VK Sportphoto - Shane Winsser
Na de winterstop is Dordt een taaie tegenstander voor de grote clubs in de eerste divisie. ADO Den Haag, NAC Breda en FC Volendam worden bijvoorbeeld knap aan de kant gezet. Bovendien was de derde periodetitel lange tijd realistisch voor de groen-witten. De Dordtenaren houden daarnaast in de tweede seizoenshelft een sterke thuisreputatie over. Op eigen veld wordt er bijna vier maanden niet verloren. Zo heeft kampioen FC Emmen op de Krommedijk grote moeite om FC Dordrecht met 1-0 te verslaan. Hoewel Dordt in de tweede seizoenshelft af en toe een vreemde dip heeft, toont het team zich als een waardige ploeg in de eerste divisie. Zelfs eredivisieclubs informeren naar spelers van Dordt.

Babystapjes

Van een afstand lijkt het erop dat FC Dordrecht nog altijd een rol in de marge van het betaalde voetbal speelt. Dat is misschien ook wel zo. Maar wie de club intensiever en langer volgt, weet dat de Dordtenaren van héél ver komen. Santoni zegt dat vaak in zijn interviews. Algemeen directeur Hans de Zeeuw predikt, ook toen het dit seizoen veel minder ging, de rust op de Krommedijk. Op de achtergrond probeert commercieel directeur Henk Donkervoort FC Dordrecht op creatieve wijze op de kaart te zetten, bijvoorbeeld met supportersacties rondom wedstrijden van het eerste.
Maar er is nog veel werk aan de winkel om het imago van Dordt helemaal te verbeteren. Dat erkent Santoni ook. “Ik heb het maximale eruit gehaald als ik in de stad een jongetje zie rondlopen met een FC Dordrecht-shirt aan”, zei hij na de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Een mooi streven van de hoofdtrainer, die door Vlemmings in de positieve zin van het woord 'voetbalgek' wordt genoemd.
Michele Santoni (rechts) met directeur Hans de Zeeuw
Michele Santoni (rechts) met directeur Hans de Zeeuw © Rijnmond
FC Dordrecht is met een zeventiende plaats weer in de onderste regionen van de eerste divisie geëindigd. Alleen zal iedereen een positiever gevoel aan dit seizoen overhouden dan aan voorgaande jaren. Het is weer fijn om naar FC Dordrecht te gaan en dat is een compliment waard aan de mensen binnen de club.
Bovendien heeft Dordt stoute dromen, zo blijkt uit het ambitieuze project Energiek Dordt dat in november 2021 gepresenteerd werd. In 2025 wil FC Dordrecht zich kunnen meten met de top zes in de eerste divisie. Natuurlijk is het een brutale doelstelling, maar het is interessant om te volgen waar de zogenoemde ‘babystapjes’ van FC Dordrecht gaan eindigen.
Sjoerd de Vos is redacteur op de nieuws- en sportredactie van Rijnmond. Hij bezoekt namens deze regionale omroep wedstrijden van Excelsior en FC Dordrecht in de eerste divisie.