Excelsior verspeelt ook in Heerenveen voorsprong

Excelsior heeft na drie wedstrijden zonder nederlaag weer eens verloren. Op bezoek in Friesland bij sc Heerenveen gaven de Kralingers evenals in de laatste twee duels met AZ en Vitesse een voorsprong weg: 2-1. Nigel Hasselbaink nam op slag van rust vanaf elf meter het enige Excelsior-doelpunt voor zijn rekening.
Het duurde lang voordat het duel tot leven kwam. Excelsior zorgde in de openingsfase wel voor de meeste dreiging in het Abe Lenstra Stadion. Nigel Hasselbaink werd na een kwartier spelen weggestoken door Khalid Karami, maar de inzet die volgde van de kleine aanvaller werd met de vingertoppen gered door voormalig Feyenoord- én Excelsior-keeper Erwin Mulder.
Speldenprikjes van beide teams leverden geen problemen op voor zowel doelman Mulder als Tom Muyters, de Belgische sluitpost van Excelsior. Namens de thuisploeg probeerden Sam Larsson en Stijn Schaars het van afstand. Zij troffen evenals Stanley Elbers - wiens poging na een prima individuele actie kracht miste - aan de andere kant van het veld geen doel.

Hasselbaink weer belangrijk

Vijf minuten voor de thee vond het meest opwindende moment van de eerste helft plaats. Een voorzet van Karami kwam tegen de hand van linksback Lucas Bijker, waarna scheidsrechter Pol van Boekel de bal op de stip legde. Na enkele schermutselingen en protesten was het Hasselbaink die uiteindelijk feilloos raak schoot vanaf elf meter: 0-1.
Na de benutte strafschop ontstond nog meer ophef in het stadion, want pal voor rust kreeg ook de linksback van Excelsior - Bas Kuipers - de bal tegen zijn hand. Dit keer kende Van Boekel echter geen strafschop toe. Vroeg in de tweede helft mocht Heerenveen wel juichen. Na amper drie minuten zorgde Sam Larsson al voor de gelijkmaker met een geplaatste inzet.
Na de 1-1 gingen de Friezen nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Zonder dat er veel grote kansen werden gecreëerd, werd de druk op Excelsior naarmate de wedstrijd vorderde steeds groter. Halverwege het tweede bedrijf was Pelle van Amersfoort nog het dichtst bij namens de thuisploeg, maar hij stuitte op Muyters.

Larsson opnieuw trefzeker

De bezoekers uit Rotterdam kwamen niet aan voetballen toe. De ploeg van Mitchell van der Gaag loerde op de counter, maar wist ook daarin niet gevaarlijk te worden. Ruim tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd viel de onvermijdelijke 2-1 voor Heerenveen. Een vrije trap van Larsson ging aan alles en iedereen voorbij en viel via de binnenkant van de paal binnen.
Het scheelde niet veel of een minuut later moest Muyters voor de derde keer vissen, maar in twintig seconden tijd slaagde Heerenveen er vier keer niet in om het duel in het slot te gooien. De bal belandde onder andere op de paal en werd van de lijn gehaald. Aan de andere kant wist invaller Terell Ondaan het Mulder met een harde uithaal nog lastig te maken, maar gescoord werd er niet meer.