nieuws

Treinen rijden volgens nieuw 'spoorboekje'

NS Trein
NS Trein © Thijs Kern
Treinreizigers moeten vanaf zondag rekening houden met de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Veel treinen vertrekken op andere tijdstippen dan voorheen en stoppen in sommige gevallen op andere stations.
De NS nam het bestaande 'spoorboekje' flink op de schop: het gaat om de meest ingrijpende wijziging sinds 2007. Vanaf veel stations gaan meer treinen rijden, maar de nadelen zijn ook in de regio Rijnmond merkbaar.
Zo stopt de doorgaande intercity tussen Rotterdam en Eindhoven voortaan niet meer in Dordrecht. Reizigers tussen Rotterdam en Vlissingen moeten rekening gaan houden met vier tot zes minuten extra reistijd.
Verouderd
Treinreizigers in de regio kunnen ondertussen ook vertraging oplopen door de werkzaamheden tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Lombardijen. Daar krijgt de verouderde Willemsspoortunnel in december en januari een flinke opknapbeurt.
De gevolgen voor het treinverkeer zijn groot: ''Afhankelijk van het moment waarop mensen reizen, rijden er geen of minder treinen en worden er bussen ingezet'', waarschuwde ProRail eerder. Het werk moet op 22 januari zijn afgerond.
Hoewel de werkzaamheden waren aangekondigd, kwam de vertraging vorige week toch als een verrassing voor veel treinreizigers. "Ik wist wel dat er werkzaamheden zouden zijn maar niet dat er zoveel treinen zouden uitvallen", klonk het verbaasd.