nieuws

Feyenoord oppermachtig in Alkmaar: 0-4

Feyenoord heeft zich uitstekend hersteld van de uitschakeling in de Europa League van afgelopen donderdag. Zondag waren de Rotterdammers op bezoek in Alkmaar veel te sterk voor AZ: 0-4. Steven Berghuis, Jan-Arie van der Heijden, Nicolai Jørgensen en Tonny Vilhena scoorden voor de koploper van de eredivisie.
Direct vanaf het eerste fluitsignaal zocht Feyenoord de aanval in Noord-Holland, met een vermakelijke openingsfase tot gevolg. Na een afzwaaier van Tonny Vilhena was het na ruim tien minuten wel raak voor Steven Berghuis. De voormalig aanvaller van AZ - die verrassend in de basis startte - ging de combinatie aan met Nicolai Jørgensen en schoot vervolgens vanaf ongeveer achttien meter hard en laag raak achter doelman Sergio Rochet: 0-1.
Feyenoord - zonder aanvoerder Dirk Kuyt - ging meteen op jacht naar een tweede doelpunt en slaagde daar in de persoon van Eljero Elia bijna in. De buitenspeler ging vanaf links fraai naar binnen en knalde vervolgens hard op de buitenkant van de paal. Na amper twintig had Jan-Arie van der Heijden meer succes. Zoals wel vaker dit seizoen ging de centrale verdediger op avontuur en na een één-twee met Jørgensen werkte hij de bal met enig geluk binnen.

Heer en meester

De bezoekers uit Rotterdam waren heer en meester in het AFAS Stadion. Feyenoord liet AZ niet aan voetballen toe komen en gaf op enkele geblokte schoten niets weg. Het was wachten op de derde goal van Feyenoord, maar onder andere Karim El Ahmadi en wederom Elia hadden het vizier niet op scherp staan. Pal voor rust wist Jørgensen wél te scoren. De Deen bekroonde zijn sterke optreden met een knappe treffer in de tegenstoot: 0-3.
Ook in de tweede helft hield Feyenoord het heft in handen. Het resulteerde in mogelijkheden voor Vilhena en Jørgensen, maar zij vonden Rochet op hun weg. Zelfs linksback Miquel Nelom kwam in scoringspositie. Na een combinatie met Elia schoot de verdediger hard op de Uruguayaanse keeper van de Alkmaarders, die zelf gevaarlijk werden via invaller Dabney dos Santos. Zijn fraaie schot werd echter op dito wijze gered door Brad Jones.
Twintig minuten voor tijd gooide het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst het duel definitief in het slot. Vilhena ontving de bal van Elia in het zestienmetergebied en kreeg vervolgens alle tijd om een hoek uit te kiezen: 0-4. Met onder andere Renato Tapia en Bilal Basacikoglu in de ploeg wist Feyenoord bijna nog tot een vijfde te komen. Diezelfde Tapia en ook Elia waren alleen niet gelukkig in de afronding.