nieuws

Berge Stahl voor de laatste keer in Rotterdam

De Berge Stahl is zondag voor de laatste keer Rotterdam binnengevaren. De enorme bulkcarrier legde voor de 249e en laatste keer aan in de haven.
Het schip pendelde tientallen jaren tussen Brazilië en Rotterdam. De lading bestond steevast uit tonnen ijzererts voor de staalindustrie in Duitsland. Het vaartuig legde op zee bijna vijf keer de afstand tussen de maan en de aarde af.
De 342 meter lange Berge Stahl was volgens rederij Berge Bulk maar liefst 25 jaar lang de grootste bulkcarrier in de wereld. Toen het vaartuig in 1986 werd opgeleverd, waren slechts twee havens in de wereld groot genoeg om er aan te leggen.
Bemanningsleden noemden het schip liefkozend de 'Oude Dame'. Ze waren trots op hun bulkcarrier, bleek onder meer toen de kapitein in 2007 een interview gaf aan RTV Rijnmond. ''Kapitein zijn van zo'n formaat schip is een fantastisch gevoel'', vertelde hij.
Inmiddels lijkt de oude dame met pensioen te gaan. Het contract met het Duits bedrijf Thyssenkrupp is volgens het havenbedrijf na dertig jaar beëindigd. Het zou tegenwoordig financieel aantrekkelijker zijn om per transport een schip te charteren.