nieuws

Rotterdamse agenten tegen Turkse collega's: stand houden

Rotterdamse agenten tegen Turkse collega's: houdt stand
Rotterdamse agenten tegen Turkse collega's: houdt stand
''We are with you Istanbul'': de politie in Rotterdam-Feijenoord reageerde zondag ontzet op de bloedige aanslag in de Turkse stad. Daar kwamen tientallen mensen om het leven bij twee aanslagen met explosieven.
Onder de slachtoffers bevinden zich veel agenten. Zij kunnen rekenen op de solidariteit van hun Rotterdamse collega's. ''27 Turkse collega's zijn gisteren omgekomen bij een aanslag in Istanbul. Hold the line brothers in blue'', schrijven ze op Twitter.
Korpschef Frank Paauw noemt de aanslagen 'onmenselijk en vreselijk'. ''Nu het lijkt te gaan om een gerichte aanslag op de Turkse politie, onze collega's, komt dat extra dichtbij. De politie-eenheid Rotterdam leeft mee met het grote verlies voor de Turkse gemeenschap.''
In totaal kwamen in Istanbul 38 mensen om het leven en raakten zeker 155 personen gewond. Eerst ontplofte zaterdagavond een autobom bij het stadion van voetbalclub Besiktas. Kort daarop blies een terrorist zichzelf op in de omgeving.

TAK

De aanslagen zijn zondag opgeëist door een radicale afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging: de TAK. Die groep zegt in een verklaring dat het geweld was gericht tegen veiligheidstroepen, niet tegen het volk.
Istanbul werd eerder dit jaar ook al opgeschrikt door terroristisch geweld. Zo kwamen in juni tientallen mensen om het leven toen terroristen het vuur openden in de vertrekhal van vliegveld Atatürk. Daarna bliezen de daders zichzelf op.
Burgemeester Aboutaleb stuurde toen een condoleancebrief naar zijn ambtsgenoot in de Turkse stad. Hij betuigde toen medeleven namens alle Rotterdammers. Destijds zou terreurgroep Islamitische Staat achter de aanslag hebben gezeten.