nieuws

Oxfam: Nederland grootste belastingparadijs EU

Belastingdienst
Belastingdienst
Nederland is na Bermuda en de Kaaimaneilanden het meest aantrekkelijke belastingparadijs voor multinationals ter wereld. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een maandag gepresenteerd rapport.
Zwitserland, Ierland, Luxemburg en Cyprus zijn de andere Europese landen in de top tien, waar verder onder meer Curaçao in staat. Het rapport toont volgens Oxfam aan hoe deze landen de ,,mondiale race’’ leiden naar een steeds lagere belasting voor internationale bedrijven. De onderzoekers keken naar landen met het schadelijkste belastingbeleid, waaronder nultarieven, oneerlijke belastingdeals en gebrek aan transparantie.
Arme landen zouden jaarlijks 100 miljard dollar mislopen vanwege belastingontwijking door multinationals. Daarmee kunnen 124 miljoen kinderen onderwijs krijgen en de levens van zes miljoen kinderen per jaar worden gered, aldus Oxfam.
,,Er zijn geen winnaars in deze race naar de bodem op belastingtarieven’’, stelde onderzoekster Esmé Berkhout van Oxfam. De organisatie roept de EU-landen op samen te werken in de strijd tegen belastingontwijking.