nieuws

Serie ‘7 minuten’ over ontploffing bij DSM Botlek 1991: zeven doden

Een menselijke fout was de oorzaak van het ontploffen van twee tanks bij DSM Rotterdam in de Botlek op vrijdag 13 december 1991. Zes mannen waren op slag dood. Een zevende slachtoffer overleed in maart 1992 aan zijn verwondingen.
Die vreselijke gebeurtenis staat centraal in de serie ‘7 minuten’ die RTV Rijnmond vanaf maandag vier dagen achtereen rond 17.19 uur en elk volgend uur uitzendt. Zondag 18 december zijn alle vier afleveringen te zien.
Twee dagen na de ontploffing bezochten familieleden en collega’s de plek van het ongeluk aan de Montrealweg. Op zondag 22 december 1991 werden de eerste zes slachtoffers herdacht in de Immanuëlkerk in Rozenburg.
De rechtszaak werd een formaliteit. DSM bekende schuld. Niemand van het bedrijf realiseerde zich dat de stof die in één van de opslagtanks zat – benzoëzuur – in vloeibare vorm kon ontploffen. De mannen, die voor onderaannemers werkten, waren daarom die vrijdagmorgen om 10.20 uur kansloos bij de eerste vonk.
DSM betaalde een schikking van 290.000 gulden. Het bedrijf zorgde ook dat de nabestaanden werden gecompenseerd.
Het boek leek daarmee dicht. Totdat één van de weduwen begin dit jaar het op het oog ‘vergeten ongeluk’ bij de redactie van RTV Rijnmond onder de aandacht bracht. Haar echtgenoot en zijn collega’s waren toch niet voor niets gestorven, vond zij.

Zoektocht

Vanaf dat moment begon een zoektocht naar het verhaal achter de ontploffing. Ooggetuigen, hulpverleners en onderzoekers waren bereid mee te werken aan een mini-documentaire.
De ontploffing in de Botlek was het laatste ongeluk in de chemische industrie met zoveel slachtoffers. Zij waren mannen die wisten en spraken over de gevaren van hun werk.
In de serie vertelt een ooggetuige dat hij vanaf kort na de ontploffing besloot nooit meer in de chemische industrie te gaan werken. De directeur van één van de onderaannemers kan het nu nog niet bevatten waarom die ochtend een vergunning werd afgegeven ‘omdat het werk veilig zou zijn’.
De onderzoekers praten over de vermoedelijke oorzaak van de explosies. Wat de exacte toedracht is geweest, is nooit komen vast te staan.
Officier van justitie Lida de Jonge legt in de serie uit waarom de boete van 290.000 gulden voor DSM de maximaal haalbare straf was.

Beeldje

Een aantal jaren geleden verkocht DSM de fabriek aan Emerald Kalama. In het kantoor van het fabrieksterrein aan de Montrealweg staat een beeldje ter nagedachtenis aan het ongeluk. Het werd tien jaar na de ontploffing geplaatst.
Dinsdag 13 december wordt er, 25 jaar nadien, een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de zeven mannen: John Langendam, Martin Dolman, Koos Versendaal, Reinier Snijders, Vahap Tas, Ali Khoder en Hennie van der Vegt.

Reacties

Heeft u vragen of reacties naar aanleiding van de uitzending(en) dan kunt u mailen met sjoerd.bootsma@rijnmond.nl