nieuws

Rotterdammer voor de vierde keer Nederlands Kampioen klimmen

Rotterdammer Tim Reuser is zaterdag voor de vierde keer Nederlands kampioen klimmen geworden. Hij bereikte in Amsterdam als enige de top van de moeilijkste route.
Bij het kampioenschap ging het niet om de snelste tijd, maar om de moeilijkheid van de gekozen route om de top te bereiken. "Ik heb als enige de top gehaald van twintig meter", zegt Reuser.
Een routebouwer heeft op de klimwand een route uitgestippeld met kunststof opplakstukken. "Die stukken zijn vaak heel klein of staan ver uit elkaar, waardoor het heel moeilijk is om hoog te klimmen", zegt de Rotterdammer. "Het verschil wordt bepaald door hoe hoog mensen komen."

Combinatie van kracht en uithouding

Om goed te kunnen klimmen, zijn volgens Reuser een aantal dingen belangrijk. "Je moet de route goed kunnen lezen, je moet uithoudingsvermogen hebben en sterk zijn in je vingers en lichaam."
"Het is een combinatie van kracht en uithouding. Het meest efficiënte is om je hele lichaam te gebruiken. Je benen zijn sterker dan je armen, dus wil je zo min mogelijk aan je armen gaan hangen."

Olympische sport

In 2020 is klimmen een Olympische sport. Reuser zou er tegen die tijd graag aan meedoen, maar in welke vorm de sport op de Spelen komt is nog niet helemaal duidelijk.
Binnen de klimsport zijn drie disciplines: bouldering (klimmen op een korte wand zonder klimgordel), lead (klimmen op een lange wand met een touw) en speedklimmen (klimmen op snelheid).
Reuser: "Ik doe boulderen en lead apart van elkaar, maar het idee van de Olympische Spelen is om de disciplines te gaan combineren. En omdat eigenlijk niemand dat al goed kan, is het nog niet helemaal duidelijk welke vorm de sport aan gaat nemen op de Olympische Spelen."