nieuws

De ontmanteling van het Luchtspoor

Het Luchtspoor is tot halverwege de jaren negentig een vertrouwd beeld geweest in Rotterdam. Het spoorviaduct loopt vanaf het Pompenburg in het centrum, via de Binnenrotte, over de Maas en de Hef naar Zuid.
Met de komst van de Willemsspoortunnel wordt het Luchtspoor overbodig. De Hef is monument en blijft. De rest van het ruim twee kilometer lange viaduct wordt ontmanteld.
De ontmanteling in 1993 en 1994 is vastgelegd door fotograaf Otto Snoek. De foto's worden nu voor het eerst getoond.
Snoek: "Je voelt de noodzaak om iets te fotograferen en dan ga je later denken of je ze ook kwijt kan. Een half jaar na dato had iedereen nog een beeld hoe het was en als je nu die foto's laat zien, zijn er hele generaties die niet weten waar je het over hebt."
Luchtspoor Rotterdam laat zien hoe het spoorviaduct door het centrum van Rotterdam heeft gelopen, hoe het bovengrondse treinstation Blaak wordt afgebroken, hoe de delen van het viaduct over het water worden afgevoerd.
De expositie Luchtspoor Rotterdam is vanaf 16 december in Galerie Wind op het Noordeiland in Rotterdam te zien. Het bijbehorende fotoboek is te koop in de boekwinkel.