nieuws

Zadkine past MBO-onderwijs drastisch aan

Onderwijsinstelling Zadkine neemt het mbo-onderwijs flink op de schop. Het praktijkonderwijs gaat weer gegeven worden in kleinere, gespecialiseerde scholen. Ook wil de school veel meer samenwerken met het bedrijfsleven dan nu gebeurt. Op die manier moeten leerlingen beter worden klaargestoomd voor de praktijk.
Volgens het Zadkine sluiten de huidige opleidingen niet altijd goed aan op de arbeidsmarkt. Het roc zoekt de oplossing in het oprichten van nieuwe scholen waar het bedrijfsleven nauw bij wordt betrokken.
Zo leren de leerlingen al direct op school de vaardigheden die ondernemers belangrijk vinden. Als bedrijven hun manier van werken veranderen, kunnen ze dat ook direct op school doorvoeren.
Een voorbeeld van de nieuwe aanpak is de opleiding logistiek van het Zadkine. De school in Rotterdam-Alexander heeft een speciale loods waarin een modern magazijn is nagebouwd. Door de contacten met het bedrijfsleven staan er echte goederen opgeslagen.
De leerlingen doen er onder meer vorkheftruckexamen. Ook moeten ze een bedrijfshulpverleningsdiploma halen. Met al die praktijkvaardigheden op zak is de kans groter om dat de leerlingen na hun studie een baan vinden, zegt het Zadkine.
Ook de opleiding luchtvaartdienstverlening gaat zo werken. Op dit moment wordt een deel van een vliegtuig in 1 van de lokalen nagebouwd. Leerlingen grondpersoneel en luchtvaartpersoneel weten dan precies wat ze in de praktijk aantreffen. Eerder werd er alleen geoefend in een lokaal met grote foto's.
De nieuwe manier van werken heeft volgens Zadkine veel voordelen. Niet alleen zijn de contacten met het bedrijfsleven een stuk beter, ook zijn de leerlingen gemotiveerder, zo laat Zadkine weten.
De scholen zullen voor een deel een eigen, kleinere locatie krijgen. Sommige opleidingen blijven in een groot school gebouw zitten, maar met eigen afdelingen en ingangen.