nieuws

Windparken op zee worden steeds goedkoper

Windpark
Windpark
De aanleg van het tweede grote windpark voor de kust van Zeeland kan een stuk goedkoper dan was begroot. Een groep bedrijven, waaronder Eneco, Shell en het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord, heeft de komende jaren driehonderd miljoen euro subsidie nodig, waar eerst vijf miljard euro was geraamd.
Voor de aanleg het tweede park voor de kust van Zeeland, hebben zeven partijen een of meerdere biedingen gedaan. Het consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi-dochter DGE won de aanbesteding, zo heeft minister Kamp bekend gemaakt in Schiedam.
De opdracht voor het eerste windpark werd eerder dit jaar binnengesleept door Dong Energy. Dat bedrijf had ook al minder subsidie nodig dan vooraf was gedacht.
De overheid wil dat er de komende zeven jaar vijf windparken op zee verrijzen. Die moeten elk 700 megwatt gaan opwekken. Daarmee kunnen in totaal vijf miljoen huishoudens van elektriciteit worden voorzien.
Milieuorganisaties zijn blij dat de kosten van windmolens op zee dalen. Natuur en Milieu spreekt van "enorme boost voor Nederland als koploper in windenergie."