nieuws

Groeihormoon voor kinderen ook op lange termijn veilig

Injectiespuit
Injectiespuit
Het gebruik van groeihormoon bij te klein geboren kinderen heeft geen negatieve effecten als die kinderen ouder zijn. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Manouk van der Steen aan het Erasmus MC in Rotterdam.
Kinderen met een aangeboren groeiachterstand kunnen groeihormoon toegediend krijgen. Het hormoon maakt hen langer en heeft een positief effect op de bloeddruk en het vetgehalte in het bloed. Maar het hormoon zorgt ook voor bijwerkingen.
Tot nu toe was onbekend of de negatieve effecten blijvend zijn. Van der Steen volgde voor haar onderzoek de kinderen vijf jaar na afloop van de behandeling met groeihormoon.
Zij ontdekte dat de bijwerkingen van het hormoon na verloop van tijd verdwijnen, terwijl de positieve effecten blijvend zijn. Dat maakt dat artsen het groeihormoon volgens haar zonder problemen kunnen voorschrijven.
"Kinderen die te klein worden geboren en klein blijven hebben veel baat bij groeihormoonbehandeling. Het verbetert niet alleen hun volwassen lengte, maar ook hun lichaamssamenstelling en kwaliteit van leven. Onze studie toont aan dat groeihormoon ook op lange termijn veilig is."
De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het internationale tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.