MAASVLAKTE

Tóch nieuwe veerdienst tussen Hoek van Holland en Maasvlakte

De Fast Ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte
De Fast Ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte © WOS
Er komt toch een nieuwe veerdienst tussen de Hoek van Holland en de Maasvlakte 2. Ottevanger gaat de verbinding uitbaten de komende drie jaar. Volgens wethouder mobiliteit Judith Bokhove gaat de veerdienst vanaf woensdag 11 mei varen.
Sinds begin dit jaar was er geen veerdienst meer tussen de Maasvlakte en Hoek van Holland. Met Ottevanger heeft de Rotterdamse raad dus toch haar gewenste exploitant gevonden. De veerdienst gaat tussen twee haltes varen: FutureLand (op de Maasvlakte 2) en de Berghaven (Hoek van Holland).
De dienst is hoofdzakelijk gericht op recreanten als wandelaars, fietsers en bezoekers van de Maasvlakte. De dienstregeling begint 's ochtend om 9:00 uur, en de laatste boot vertrekt om 18:00 vanaf de Maasvlakte naar Hoek van Holland.
Een enkel kaartje gaat 6,25 euro kosten, een retourtje kost 10,55 euro. Dat betekent dat de dienst duurder wordt: voorheen was een enkeltje nog 4,30 euro. Fietsen mogen wel gratis mee op de pont. Daarnaast wordt de boot ook ietwat kleiner dan eerst. Het is namelijk een ander schip, niet eentje van de RET, maar dus van Ottevanger.

Conflict

Ottevanger was eerder in de regio actief op de verbinding Rozenburg-Maassluis. Hij stapte uit die concessie na een conflict over de arbeidsvoorwaarden met het personeel en de vakbonden. Volgens eigenaar Boy Ottevanger was dat niet de doorslaggevende reden.

Eerdere aanbestedingen

Eerdere aanbestedingen voor een nieuwe veerdienst in 2021 levereden volgens wethouder Bokhove niets op. Ook een 'inbesteding', waarbij de RET een versoberde verbinding zou aanbieden, was geen optie. De dienst werd daarom afgeschaft, er kwam een busdienst voor in de plaats.
Kleine kanttekening daarbij: het was vraagvervoer, wat betekent dat reizigers zich van tevoren dienen te melden als zij er gebruik van willen maken.