nieuws

Groene koersborden op beurzen Europa

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De AEX-index in Amsterdam stond dinsdag tegen het middaguur op winst. Ook elders in Europa gingen de graadmeters vooruit. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. In Amsterdam ging Fugro in de uitverkoop doordat Boskalis zijn belang in de bodemonderzoeker verder had teruggebracht.
De AEX noteerde omstreeks 11.40 uur 0,7 procent hoger op 473,64 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 666,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,8 procent in de plus.
Fugro was in de MidKap met een verlies van 6,5 procent veruit de sterkste daler. Boskalis (plus 2,3 procent) bouwde zijn belang in het bedrijf verder af, nadat het eerder juist aandrong op intensieve samenwerking. Dat leidde tot speculaties op een volledige overname van Fugro, dat zelf van meet af aan de boot afhield. Eerder had Boskalis nog circa 29 procent van de stukken Fugro in handen.
Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Randstad de sterkste stijger met een plus van 3,5 procent. De uitzender profiteerde van een adviesverhoging bij Citigroup. Ook AkzoNobel (plus 0,6 procent) behoorde tot de winnaars nadat het concern een aandeleninkoopprogramma had aangekondigd.
ABN AMRO sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,3 procent. In de MidKap was Philips Lighting (plus 4 procent) de sterkste stijger, nadat Barclays zich positiever uitliet over het lichtconcern.
In Milaan won UniCredit bijna 7 procent aan beurswaarde. De Italiaanse bank voert stevige maatregelen door om zijn kapitaalpositie met miljarden te versterken. Zo komt de bank onder meer met een claimemissie die 13 miljard euro moet opleveren. Ook schrapt de bank de komende drie jaar 6500 banen extra. Branchegenoot Monte dei Paschi di Siena klom 1,8 procent na berichten dat de Italiaanse overheid kapitaal in de noodlijdende bank zou willen pompen.
Het aandeel van Mediaset won in Milaan een vijfde aan beurswaarde. De Franse mediareus Vivendi heeft een belang van 3 procent in zijn Italiaanse branchegenoot genomen. Daarbij gaf Vivendi aan dat het tot mogelijk 20 procent van de stukken in handen wil krijgen. Het voedde daarmee de geruchten over een vijandelijke overname. Het aandeel Vivendi leverde in Parijs 0,5 procent in.
Amerikaanse olie klom 0,3 procent op 52,99 dollar per vat. Brent klom 0,5 procent tot 55,95 dollar per vat. De euro was 1,0610 dollar waard, tegen 1,0599 dollar bij het Europese slot maandag.