nieuws

CNV: looneis ruim boven inflatie

cnv_popupstore
cnv_popupstore
Vakbond CNV zet komend jaar in op loonsverhogingen die het peil van de inflatie ruimschoots overstijgen. Op die manier stijgt de koopkracht, wat gunstig uitpakt voor de Nederlandse economie, stelde de bond dinsdag.
De bond wijst bij zijn looneis op adviezen van onder meer De Nederlandsche Bank (DNB). DNB-president Klaas Knot riep bedrijven anderhalf jaar geleden al op om loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, lage inflatie. DNB voegde daar onlangs aan toe dat hogere lonen vooral mogelijk zijn in bedrijfstakken die zich op de Nederlandse markt richten.
CNV noemt het ,,delen in de economische groei, investeren in scholing en een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt'' als de belangrijkste speerpunten bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in 2017. In dat kader zet de bond in op afspraken over een individueel ontwikkelingsbudget in elke cao. ,,Dat budget moet ook als iemand van baan verandert, worden meegenomen en niet toevallen aan de werkgever'', aldus arbeidsvoorwaardencoördinator Arend van Wijngaarden.
Verder wordt onder meer ingezet op minimumtarieven voor zzp'ers in cao's. Daarmee kan volgens de bond meer zekerheid worden gecreëerd voor mensen die nu alleen met een flex-contract aan het werk kunnen.