nieuws

Fors banenverlies luchtvaartmaatschappij SAS

Vliegtuig (Bron
Vliegtuig (Bron © Morguefile
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS schrapt duizend kantoorbanen. De ingreep moet helpen de eerder aangekondigde kostenbesparingen bijna te verdubbelen. Dat is nodig om de steeds zwaardere concurrentie het hoofd te bieden, liet het bedrijf dinsdag weten.
Waar SAS afgelopen jaar nog volop kon profiteren van een aantrekkende vraag en relatief lage brandstofprijzen, ziet het plaatje er momenteel tijd een stuk minder zonnig uit. Al in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, dat op 1 november is begonnen, voorziet het bedrijf een afname van de winst.
Het zeventig jaar oude bedrijf, voor bijna de helft eigendom van de Zweedse, Deense en Noorse overheid, kampt met groeiende concurrentie van branchegenoten als Norwegian Air. Die kunnen tickets dankzij de inzet van goedkoop, buitenlands personeel veel goedkoper aanbieden.
SAS was al van plan de kosten in de jaren tot en met 2019 met omgerekend ruim 80 miljoen euro te verlagen. Dat besparingsdoel is opgeschroefd tot een krappe 155 miljoen euro. Die extra bezuinigingen mogen de groei van de vloot en het aanbod aan met name verre bestemmingen niet afremmen.
De luchtvaartmaatschappij overweegt daarnaast in andere landen uitvalsbases op te zetten. Ook dat kan helpen de kosten te drukken. Personeel is in de eigen thuislanden van SAS zo'n 72 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie. Zo'n stap kan wel stuiten op fel verzet van de vakbonden.