nieuws

Justitie wil Volkert van der Graaf terug de cel in

Volkert van der Graaf
Volkert van der Graaf © Marcel Antonisse (ANP
Volkert van der Graaf moet mogelijk weer naar de gevangenis. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de moordenaar van Pim Fortuyn een van de voorwaarden van zijn vrijlating overtreden.
Van der Graaf heeft zich niet aan de afspraken gehouden met de reclassering. Justitie wil hem daarom voor een jaar opsluiten. Zijn advocaat Willem Jebbink snapt daar niks van. Volgens hem werkt Van der Graaf wel mee.
Voorwaarden
De moordenaar van Fortuyn kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij toen hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Zo mocht hij geen contact hebben met de nabestaanden van Fortuyn en moest hij zich melden bij de reclassering.
Ook kreeg hij een mediaverbod en een enkelband, moest hij begeleid worden door een psychiater en mocht hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Tilburg en Krimpen aan den IJssel komen.
Rechtszaken
Van der Graaf vocht een aantal voorwaarden met succes aan. Hij hoeft geen enkelband meer te dragen, is verlost van psychische begeleiding en hij mag weer gaan en staat waar hij wil.
Of Van der Graaf weer naar de gevangenis moet, is aan de rechter. Het is onbekend wanneer een eventuele zitting plaatsvindt.
Familie
De familie van Pim Fortuyn is blij dat justitie Van der Graaf wil aanpakken. Dat heeft wethouder Joost Eerdmans namens hen gezegd. "Iedere dag die hij extra achter de tralies doorbrengt juichen wij toe."