nieuws
Feyenoord vierde feest op Zuid
Zeg je Feyenoord kampioen, dan denk je meteen aan de Coolsingel. Legendarisch zijn de huldigingen op het stadhuis met duizenden fans die hun helden toejuichen. Maar zo vanzelfsprekend is die band niet, tussen Feyenoord en de Coolsingel. Tot in de jaren zestig is Feyenoord exclusief de club van Rotterdam-Zuid.
"We gingen al zingend en feestend met rijtuigen door Zuid heen. Zo over de Beijerlandselaan", weet Cor van der Gijp zich nog te herinneren. De topscorer aller tijden van Feyenoord maakt in 1961 en 1962 twee feesten mee als de club met technisch voetbal zich de beste van Nederland mag noemen.
"Je voelde en hoorde vooral in 1961 dat het kampioenschap voor iedereen van Zuid belangrijk was", vertelt de oud-spits. Dit is goed te begrijpen, want de vele arbeidersfamilies van Zuid hebben vanaf 1940 moeten wachten totdat 'hun' Feyenoord weer kampioen is.
Voorzitter Kieboom
De grote organisator van vele kampioensfeesten is voorzitter Cor Kieboom. Van der Gijp: "Zulke mensen bestaan denk ik niet meer. Het was een eerlijke en geweldige man." Volgens de oud-Feyenoorder is hij destijds ontzettend geliefd onder de spelers.
Met groots opgezette kampioensfeesten geeft de voorzitter hen ook wat terug. Zonder daar overigens zelf deel van uit te maken. "Ik heb hem nooit op feesten gezien. Misschien hield hij daar niet van", aldus Van der Gijp.
Kieboom is ook de man die scherp uit de hoek kan komen. Feyenoord wordt in 1961 op het stadhuis in de Burgerzaal uitgenodigd. Nog niet voor een volksfeest, maar om handjes te schudden met burgemeester Thomassen.
Hoewel Feyenoord en Kieboom zich vereert voelen, zegt de voorzitter "(…) dat het pas de eerste keer is dat we worden ontvangen." Feyenoord is voor 1961 al vijfmaal kampioen geworden zonder ooit ontvangen te zijn op de Coolsingel.
Op naar de Coolsingel
Vanaf 1970 verdwijnen de kampioensfeesten geleidelijk uit Zuid. De winst van de Europacup I in 1970 vormt daar de aanleiding toe. Ongeveer 200.000 supporters komen naar de huldiging op het stadhuis.
Stadshistoricus Cees Zevenbergen laat met archiefmateriaal zien dat het geschiedkundig niet zo gek is dat Feyenoord haar feesten op de Coolsingel gaat vieren. Tijdens het eerste kampioenschap van 1924 is de Doelen Zaal het decor, die op dat moment gevestigd is aan de Coolsingel.
Maar Zevenbergen wil er niet aan dat het al in 1924 in de sterren geschreven staat dat de club momenten van glorie op de Coolsingel gaat beleven. Hij wijt het meer aan de ontwikkeling van het supporterschap in de jaren zestig.
"Door de Europese successen krijgt Feyenoord meer naam, gaan meer mensen Feyenoord volgen, gaan ze de club intensiever supporteren en door de opkomst van televisie kunnen fans hun club beter volgen", zegt Zevenbergen.
De gekte rond de reizen in 1963 met De Groote Beer en Waterman illustreren zijn bewering. Volgens de historicus is het slechts een kwestie van tijd geweest dat Feyenoord gehuldigd zou worden op de Coolsingel.
Mooiste moment
"Het is voor mij allermooiste moment als voetballer, omdat het zo’n historisch moment was", vertelt oud-Feyenoorder Joop van Daele. Niet zijn goal in 1970 die Feyenoord de Wereldcup bezorgt staat het diepst in zijn geheugen gegrift, maar de viering van de Cup met de Grote Oren in mei 1970.
Grotendeels omdat het de eerste Europacup I voor Nederland is en omdat Feyenoord voor het eerst een balkonscène beleeft. Maar Van Daele kijkt zijn ogen al uit voordat hij op de Coolsingel is. "Toen wij vanaf De Kuip met de bus stapvoets richting het stadhuis vertrokken, liep een euforische vrouw met rood haar en een kinderwagen de gehele weg naast de bus. Die gekte van toen vergeet ik nooit meer."