nieuws

Sloop Dordtse school Doelesteyn begonnen

Na drie jaar discussie en de nodige rechtszaken gaat school Doelesteyn in Dordrecht nu toch echt tegen de grond. De sloop is begonnen en gaat nog een half jaar duren, want het gaat om vier gebouwen. Alleen het monumentale deel naast de rechtbank aan het Steegoversloot blijft overeind.
De sloop komt trager op gang dan de bedoeling was. Dat komt doordat er meer asbest opdook dan bij een eerste inspectie was opgemerkt. "Dat heb je vaak met oude gebouwen, veel asbest en soms op onverwachte plekken. We troffen hier drie soorten aan", zegt asbestverwijderaar Ron Looij.
Parkeergarage
Er waren plannen om de oude schoolgebouwen om te toveren tot vijftig appartementen, maar de gemeente Dordrecht zag dat niet zitten. Uiteindelijk hield ook de gemeenteraad vast aan het plan om er een tijdelijk parkeerterrein van te maken.
Dat idee borrelde eind 2013 op bij wethouder Jasper Mos (VVD) toen de gemeente besloot af te zien van de bouw van een parkeergarage aan het Kromhout. Die garage zou de oplossing zijn voor het tekort aan parkeerplaatsen aan de oostkant van de Dordtse binnenstad.
Het straks leeggeruimde terrein van Doelesteyn wordt een tijdelijke parkeerplaats voor 120 auto's. "Over vijf jaar moet hier iets anders komen, want het is een te mooie plek in de binnenstad om hier niet iets anders te ontwikkelen", zegt Marla Beringer van de gemeente. "We weten nog niet wat. Ik verwacht wel dat er komend jaar een plan komt."
'Lelijk hoekpand'
Buurtbewoners reageren verdeeld op de ontwikkelingen. "Dat lelijke hoekpand moest weg. Daar was iedereen het wel over eens, maar de rest had van mij mogen blijven staan", zegt de een. "Blij toe dat alles plat gaat. Straks kan ik eindelijk mijn auto kwijt", zegt de ander.
Ook zijn omwonenden er niet gerust op dat ze slechts vijf jaar tegen een parkeerplaats aan moeten kijken. "De gemeente belooft wel vaker wat. Laat ze naast die parkeerplaats zorgen voor wat groen, bankjes en een uitlaatplek. Honden schijten hier nu op de kinderspeelplaats."