nieuws

Betere 'fietsflow' op Erasmusbrug

Fietsers die vanaf de Erasmusbrug naar beneden rijden richting het Wilhelminaplein hoeven vanaf nu minder vaak onnodig hard af te remmen. De gemeente Rotterdam heeft een display op het kruispunt opgehangen, dat aangeeft hoe lang het stoplicht groen blijft.
In het fietspad op de brug richting Zuid liggen detectielussen. Als een fietser nog drie seconden groen licht heeft, maar er iets langer over doet om het kruispunt te bereiken, blijft het stoplicht langer op groen.

Fietsvriendelijker

De zogeheten groenvoorspeller is een van de 29 actiepunten van de gemeente Rotterdam om de stad vriendelijker voor fietsers te maken.
Een paar weken geleden werd er bijvoorbeeld een warmtesensor in gebruik genomen op het Churchillplein. De sensor meet aan de hand van warmteafgifte hoeveel fietsers er wachten en geeft dan korter of langer groen licht.

Chaos

Niet alle innovatieve maatregelen zijn succesvol. Eind november kregen fietsers vanaf alle kanten op de kruising van de Jonker Fransstraat en Admiraal de Ruyterweg tegelijkertijd groen licht.
In plaats van een veilige, snelle doorstroming werd het een complete chaos. De proef is direct gestopt.