Kuyt schiet Feyenoord naar kwartfinale beker

Feyenoord heeft zich woensdag zonder moeite geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst was in De Kuip met 5-1 te sterk voor het geplaagde ADO Den Haag. Dirk Kuyt had met een hattrick een groot aandeel in de overwinning. Nicolai Jørgensen en Karim El Ahmadi namen de overige goals voor hun rekening.
Al vroeg was het Dirk Kuyt die zich na zijn reserverol van afgelopen zondag tegen AZ liet zien. De aanvoerder van Feyenoord wist na zeven minuten op aangeven van Eljero Elia zijn ploeg bijna op voorsprong te koppen, al werd zijn poging knap gered door Robert Zwinkels. De thuisploeg bleef vervolgens de aanval zoeken, maar desondanks werd het slordig. ADO Den Haag wist echter niet te profiteren en kwam niet verder dan enkele voorzetten.
Na een moeizame fase van Feyenoord kwamen de Rotterdammers halverwege de eerste helft beter in de wedstrijd. Het resulteerde in meer kansen voor onder andere Kuyt, die tot drie keer toe het vizier niet op scherp had staan. Tien minuten voor rust was het wel raak voor Feyenoord. Karim El Ahmadi werd bediend uit een korte corner en bereikte met een leep balletje Nicolai Jørgensen, die fraai achter Zwinkels binnen kopte: 1-0.

Makkelijke tweede helft

In de tweede helft hing er voor Feyenoord helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. Nadat Jens Toornstra de onderkant van de lat raakte werd Jørgensen naar de grond getroken en kende scheidsrechter Ed Janssen een strafschop toe. Kuyt ging achter de bal staan en faalde niet vanaf elf meter: 2-0. Even werd de thuisploeg slordig, maar na ruim een uur spelen gleed Kuyt zijn tweede binnen na een geplaatste voorzet van Jørgensen.
Aan de andere kant probeerde het Tom Trybull het van afstand en dwong hij Brad Jones tot een redding, maar het was één van de weinige momenten dat de Australiër in actie moest komen. Halverwege de tweede helft maakte Feyenoord er zelfs 4-0 van. El Ahmadi ontving de bal wederom na een kortgenomen hoekschop en kapte een tegenstander uit om vervolgens met het nodige geluk de bal met links binnen te werken.
Kuyt maakte tien minuten voor tijd zijn avond compleet met een hattrick. Oog in oog met Zwinkels trok de keeper van ADO aan de noodrem en moest hij daarna alsnog vissen nadat Kuyt opnieuw raak schoot vanaf de stip. Het slotakkoord was echter voor de bezoekers uit de residentiestad. Voormalig FC Dordrecht-aanvaller Gervane Kastaneer werd bediend door Sheraldo Becker en liet van dichtbij het net bollen: 5-1.