nieuws

Pastoor: 'Andere spelers en andere veldbezetting leidt tot onrust'

Sparta kan tegen Heracles Almelo weer beschikken over Rick van Drongelen, die geen last meer heeft van z'n blessure. Hoewel Paco van Moorsel al twee maanden niet meer in de basis heeft gestaan, lijkt hij de meest logische vervanger van de geschorste Stijn Spierings.
"Een uitslag is een incidenteel moment", zei Alex Pastoor, afgelopen zondag na de nederlaag tegen Vitesse (0-1). Feit is wel dat de laatste positieve uitslag in de vorm van drie punten al zes wedstrijden geleden is en dat puntenverlies de laatste weken structureel is. Pastoor ziet dat ook, maar laat zich niet van de wijs brengen. "Het is voor ons heel belangrijk dat je je wilt verbeteren. Dat moet je eigenlijk los koppelen van de uitslag. Op die manier hou je het ontwikkelingsproces zo optimaal mogelijk. We willen namelijk niet alleen de eerstvolgende wedstrijd winnen, maar ook de wedstrijden er na. Als je gelooft in de dingen die je doet, moet je die na een nederlaag niet direct over boord kieperen als je ziet dat je prima hebt gespeeld."

Onvergelijkbare situatie

Daar wringt de schoen enigszins. Want is het niet zo dat Sparta sinds 4 november geen wedstrijd meer zo goed gespeeld heeft als destijds tegen Heerenveen (3-1 winst)? Pastoor: "Een onvergelijkbare situatie. De tegenstanders waren van een ander kaliber. Wedstrijden kan je niet met elkaar vergelijken. De commentaren van buitenaf getuigen enerzijds van een gruwelijk gebrek aan inzicht, maar zijn ook een groot compliment. Vitesse is een gerenommeerde ploeg in het linkerrijtje van de eredivisie. Dus het is een groot compliment dat men van ons tegen hen meer verwacht. Maar wij waren eigenlijk beter dan zij, alleen zij maken een goal en wij niet. Dus dat is een scheve voorstelling, waar ik mij niet tegen wil verdedigen."

Saai

De thuiswedstrijd tegen Vitesse was vergelijkbaar met die tegen Go Ahead Eagles, toen Sparta met 1-0 wist te winnen in plaats van verliezen. Beide wedstrijden waren voor de neutrale toeschouwer bij vlagen enorm saai om te zien. "Ik kan mij dat volledig voorstellen", beaamt Pastoor. "We hadden in beide wedstrijden de overhand. We moeten met veel meer geduld zoeken naar het juiste moment dan mij lief is. We speelden tegen Vitesse snel de bal naar voren. En daardoor kwamen we sneller onder druk, waardoor we eerder de bal verloren. Als we meer tijd namen in de opbouw van de aanval, kwamen we beter in ons spel. Makkelijker bij hun '16'. Als dat de oplossing is, moeten we dat doen. Mijn type spel is het niet, maar als de wedstrijd daarom vraagt moeten we dat doen."

Stabiliteit

Nu Sparta ruim een maand geen wedstrijd meer heeft gewonnen, zal dat niet leiden tot rigoureuze ingrepen. "Als je andere spelers brengt of een andere veldbezetting brengt dat alleen maar onrust met zich mee. Ons kampioenschap vorig jaar werd het kampioenschap van de stabiliteit genoemd. Als wij echt geen knikker raken, vraagt de situatie om iets anders te doen. Dat wil je soms, maar slechts incidenteel", besluit Pastoor.